Početna » Blog » Protokol za ulazak u Grčku

Protokol za ulazak u Grčku

Šta je potrebno za ulazak u Grčku ?

 

Iako se put do plaže u ovom momentu čini daljim i komplikovanijim, ne odustajte od željenog odmora i ne dozvolite da popunjavanje jednog formulara, stane između Vas i letovanja u Grčkoj.

Ne zaboravite, Grčka je članica EU i iako je ovo zemlja gde nas dočekuju srdačno i toplo, kao kada dolazite kući, ipak neke procedure postoje i moraju biti ispoštovane.

Ukoliko ste ove godine odlučili da svoj odmor provedete na obalimora, ali na omiljenoj letnjoj destinaciji naših turista, možemo da Vam ponudimo hotelski i apartmanski smeštaj za Vaše bezbrižno letovanje u Grčkoj.

 

Počevši od 01.07.2021.  ulazak u Grčku samo uz QR kod

 

Počevši od 1. jula 2020. godine, svi putnici koji ulaze u Republiku Grčku, dužni su da ispune Passenger Locator Form – PLF, najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, pružajući informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi boravka tokom boravka u Grčkoj. Zaista, ništa komplikovano!

Sve što Vam je potebno je malo vremena, pasoš i računar ili mobilni telefon! Dakle, potrebno je pratiti sledeće korake i putovanje do Grčke ćete započeti u skladu sa propisanom procedurom:

1. klik na sledeći link https://travel.gov.gr/

2. Redom popunjavajte tražene podatke koji se od Vas zahtevaju. Primer obrazca možete preuzeti OVDE

3, Nakon popunjavanja PLF obrasca na ostavljenu e-mail adresu, ćete dobiti potvrdu o uspešno podnešenom zahtevu.

4. Polednji korak jeste dobijanje QR koda koji stiže nešto kasnije na Vašu e-mail adresu, koji je potrebno da bude odštampan ili da ga imate sačuvanog na svom mobilnom telefonu, te  je potrebno kod prikazati prilikom ulaska u zemlju.

5. Na osnovu očitanog QR koda zdravstveni tim će odlučiti da li će se obaviti testiranje ili će putnici bez dodatnog zadržavanja nastaviti put.

Putnici kojima se obavi testiranje na novi koronavirus SARS-CoV-2 u obavezi su da ostanu na adresi svog krajnjeg odredišta u Grčkoj. Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je test pozitivan.

Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da se ponašaju odgovorno, npr da ne posećuju noćne klubove i borave na mestima gde ima puno ljudi. Svi putnici moraju poštovati sve neophodne mere preventivne higijene (upotreba maski i fizičko / socijalno distanciranje).

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je sledeće protokole za putnike koji dolaze u ovu zemlju, a sve mere važe od 1. Jula

Protokol za putnike koji dolaze kopnom
• Dolazak putnika na kontrolni punkt. Sva lica koja ulaze u zemlju moraju po dolasku predati popunjeni PLF obrazac.
• Obavljaju se pasoška i carinska kontrola, a kontrolori proveravaju QR kod svakog putnika.
• Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju, naravno, uz poštovanje svih mera prevencije. Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije (EODI).

Protokol za putnike koji dolaze avionom
• Dolazak putnika.
• Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika.
• Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola). Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu.

Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Protokol za putnike koji dolaze brodom
• Dolazak putnika koji idu peške do glavnog ulaza
• Putnici koji dolaze u vozilima preusmeravaju se do posebnog ulaza
• Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika.
• Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju. Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Po završetku skrininga dozvoljen im je ulazak u zemlju.

Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Naravno, mi smo za Vas uvek tu! Kontaktirajte nas, na našu pomoć u popunjavanju obrasca možete računati!

Budimo odgovorni, poštujmo propisanu proceduru, registrujmo se 48h pre polaska u Grčku! A onda, pravac na odmor, jer more i plaža nemaju alternativu!

Porto Travel

Sve cene i podaci na sajtu su informativnog karaktera.
Za zvanične cene i informacije pozovite nas ili posetite na našoj adresi.
Turistička agencija Porto Travel je posrednik u prodaji turističkih aranžmana.

Kontaktirajte nas

Pratite nas

Adresa

blok Save Kovačevića 14, Vrbas 21460

Telefon

+ 381 21 700 223
+ 381 21 707 781

E-mail

office@PortoTravel.rs

Pratite nas




    Powered by WebPortal