Moskva Avionom

MOSKVA I SANKT PETERBURG

PUTOVANJE AVIONOM 7 DANA (6 NOĆENJA) – AVION I VOZ

 

MOSKVA AVIONOM PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan BEOGRAD – MOSKVA /KREMLJ/

Sastanak putnika kod INFO PULTA, pored šaltera za check in na aerodromu “Nikola Tesla” u 04.35 sati. Let za Moskvu (JU 650) u 06.35 sati. Sletanje na aerodrom u Moskvi u 10.15. Panoramsko razgledanje grada. Moskva je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Prvi put se pominje 1147. godine, a od petnaestog veka postaje prestonica ruske države. Taj status Moskva je imala do 1712. kada se glavni grad seli u Sankt Peterburg. Značaj grada nije opadao, a Moskva je postala centar brojnih značajnih događaja za ruski narod.

Dvadesetih godina prošlog veka Moskva je postala glavni grad Sovjetskog Saveza i od tada nije gubila taj status. Danas je ovo moderna svetska metropola, centar ruske države, kulture, ekonomije, sporta.Brojni kulturno – istorijski spomenici potvrđuju značaj ovog prelepog grada. Panoramsko razgledanje grada autobusom: Crveni trg – srce Moskve, i ujedno početna lokacija za obilazak grada. Ovde se nalaze Lenjinov mauzolej, crkva Svetog Vasilija i jedan od zidova tvrđave Kremlj. Trg ima dugu istoriju, a prviput se pominje u petnaestom veku, kada je na njemu osnovana pijaca. Crveni trg je jedna od najzanimljivijih turističkih lokacija u Moskvi.

Lenjinov mauzolej čuva telo čuvenog sovjetskog revolucionara Vladimira Iliča Lenjina. Crkva Svetog Vasilija je zadužbina ruskog cara Ivana Groznog, a građena je u periodu od 1555 – 1561. godine. Ovo prelepo zdanje je jedan od simbola grada Moskve, a ovde se danas nalazi muzej. Boljšoj teatar je jedan od najpoznatijih u svetu. Predivna arhitektura i savršen umetnički program su glavna obeležja ovog zdanja.Katedrala Hrista Spasitelja je izgrađena 1997. godine, na mestu gde se nekada nalazila istoimena crkva iz devetnaestog veka, srušena u vreme vladavine Staljina. Prvobitna katedrala je predstavljalapomen na pobedu Moskovljana nad Napoleonom, dok je druga posvećena teškoćama Moskve u dvadesetom veku.

Novodevičij manastir je podignut početkom šesnaestog veka i nalazi se u potpuno netaknutom stanju do dan danas. Ovo je ujedno i tvrđava, a u blizini se nalazi groblje na kome su sahranjeni brojni ruski velikani. Gorki park je dobio ime po Maksimu Gorkom. Svetski poznat park je idealno mesto za beg od gradske buke. U njemu se nalaze brojne turističke atrakcije koje svakako vredi obići. Fakultativni izlet za Kremlj – najznačajnije obeležje Moskve. Ovo arhitektonsko čudo svedok je brojnih istorijskih događaja, a predstavlja najlepši primer ruske arhitekture.

U okviru Kremlja se nalaze dvorac Terem, Granovita palata, Uspenska crkva, crkva Svetog Mihaila, kao i Mauzolej careva. Tu je takođe i kula Spaskaja, jedna od najlepših u čitavoj Moskvi. Kremlj se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Smestaj u hotel posle 15 sati. Noćenje.

2. dan MOSKVA /SERGEJEV POSAD/

Doručak. Slobodan dan ili poludnevni fakultativni izlet za Sergejev Posad, jedan od najstarijih i najvećih ruskih manastira, centar ruskog pravoslavlja i duhovnosti i biser drevnoruske umetnosti i arhitekture. Sergejev Posad je i grad u Rusiji, 70 km severoistočno od Moskve, osnovan 1742. godine. Najveci deo istorijskogjezgra čini veliki manastir – Trojice Sergijeva lavra koji se nalazi od 1993. na Uneskovom popisu svetske kulturne baštine.

Trojice-Sergijeva lavra je manastir koji je u prvoj polovini XIV veka osnovao Sergije Radonješki. Kao bogati feudalni posed imao je važnu ulogu u političkom i privrednom životu severne Rusije, podupirući centralističku politiku velikih knezova. U XVI veku. utvrđen je zidinama. Početkom XVII veka izdržao je šesnaestomesečnu opsadu Poljaka i tako sprečio blokadu Moskve sa severa.

Od XIV do XVII veka bio je najistaknutije rusko kulturno središte, u kojem su se pisale, prepisivale i sabirale knjige i okupljali umetnici (ikonopisci, drvorezbari, zlatari itd.). Od XI. veka u njemu se nalazi moskovska bogoslovska akademija, a od 1920. i istorijsko – umetnički muzej. Obilazak Trojice Sergijeve Lavre, bisera drevnoruske umetnosti i arhitekture. Noćenje.

3. dan MOSKVA /PANORAMA BORODINSKE BITKE/ – ST. PETERBURG

Doručak. Sobe treba napustiti do 10 sati. Slobodno vreme za individualno razgledanje grada ili fakultativna poseta muzeju Panorama Borodinske bitke,posvećen ratu sa Napoleonom 1812. g. Glavni eksponat muzeja je panorama, ogromno, slikano platno dimenzije 115x15m, koje visi u zatvorenom krugu i pretstavlja jedan od najtežih momenata bitke na Borodinskom polju.

Muzej je, posle renoviranja, nedavno otvoren povodom obeležavanja jubilarne godišnjice, 200 godina od Borodinske bitke. Transfer do železničke stanice. U večernjim satima polazak voza za St.Peterburg grad kojije osnovao Petar Veliki, car naprednih shvatanja, grada koji je oduvek bio kulturna prestonica Rusije, grad Čajkovskog i Dostojevskog, grad gde je Petar Veliki započeo modernizaciju Rusije,carski grad preko dvesta godina, grad odakle je krenula Oktobarska revolucija koja je prethodila komunističkom dobu. Noćna vožnja.

4. dan ST.PETERBURG.

Dolazak u jutarnjim satima. Panoramsko razgledanje grada autobusoma. Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki 1703. godine, kako bi bio njegov prozor u Evropu, odnosno da osigura rusko prisustvo na Baltiku. Tokom velikog Severnog rata, Petar Veliki osvojio je švedsku tvrđavu na reci Nevi. Nekoliko nedelja kasnije, na ostrvu Zajači, 5 km od ušća reke u Finski zaliv, započeo je gradnju Petropavlovske tvrđave koja je postala prva zidana građevina novog grada

. Grad je tada službeno nazvan po svom zaštitniku, apostolu Svetom Petru, ali mnogi smatraju da je njegov osnivač grad nazvao po sebi. Bili su pozvani mnogi arhitekti, inženjeri i graditelji iz cele Evrope koji su isušili močvarni prostor i sagradili jedan od najmodernijih tadašnjih gradova. Petar Veliki je cenio izgled Pariza, posebno Versaja, pa su mnoge građevine izgrađene prema pariškom uzoru.

Za razliku od Moskve, arhitektura centra grada, koja se sastoji većinom od baroknih i neoklasičnih zdanja 18. i 19. veka, uglavnom je sačuvana, iako je određeni broj zgrada porušen tokom II svetskog rata. Od 1991.godine, istorijski centar Sankt Peterburga sa pripadajućom okolinom uvršteni su na popis mesta Svetske baštine Uneska. Smeštaj u hotel posle 14 sati. Slobodno poslepodne. Noćenje.

5. dan  ST.PETERSBURG /PUŠKIN/PETERGOF/

Doručak. Slobodan dan ili celodnevni fakulativni izlet u: Puškin – bivše carsko selo udaljeno 26 kilometara od St.Peterburga, mesto na kojem se nalazi Carsko selo, prvobitno vlasništvo Švedskog plemstva, koje je ruski car Petar Veliki poklonio svojoj budućoj supruzi Katarini I 1608. godine. Originalni naziv Carsko Selo, mesto je dobilo po palati i parkovima koje je izgradila carica Katarina I, druga žena Petra Velikog. U Sovjetskojeri mesto je dobilo ime po čuvenom ruskom pesniku Aleksandru Sergejeviču Puškinu koji je ovde studirao i živeo. Selo je poznato posebno po svojoj baroknoj palati, letnjoj rezidenciji carice Katarine Velike gde je ona često boravila, a koja je okružena velikim vrtovima i uredjenim parkovima.

Obilazak Katerininog dvorca – zimske rezidencije ruskih careva. Raskošna carska palata je izgradjena 1717. godine po nacrtu italijanskog arhitekte Bartolomeja Rastrelija koji je kasnije dizajnirao Zimski dvorac u St.Peterburgu. Skoro sve prostorije su ukrašene zlatom i dragim kamenjem i vrednim umetničkim delima. Najimpresivnija soba unutar palate je Ćilibarska soba koja je potpuno prekrivena ovim poludragim kamenom u raznovrsnim nijansama. Originalana soba prvobitno se nalazila u okviru Šarlotenburške palate, koja je bila dom Fridriha Prvog. Fridrih Prvi je Petru Velikom predao sobu kao poklon, čime je cementiran savez između Rusije i Prusije protiv Švedske. Ćilibarska soba je prebačena u Rusiju u Sankt Peterburg, kao deo evropske umetničke kolekcije. Carica Katarina je naredila 1755. godine da se soba prebaci u Katarininu palatu. Italijanski dizajner Bartolomeo Rastreli je redizajnirao sobu da bi mogla da stane u novi prostor.

Petergof, rusko selo udaljeno četrdesetak kilometara od St.Peterburga, gde se nalazi monumentalna, raskošna, očaravajuća palata Petra Velikog koju je po njegovim uputstvima, Jogan Fridrih Braunštejn, pruski majstor, projektovao. Ovo jevelelepna građevina sa fontanama, carska rezidencija iz XVIII veka poznata kao „Ruski Versaj“ iz koga se pruža prekrasan pogled na more, neponovljivo arhitektonsko zdanje, živa je slika bogatstva i raskoši u kojoj su živeli ruski car i carica. Noćenje.

6. dan ST.PETERSBURG /ERMITAŽ/

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativna poseta Ermitažu jednom od najvećih i najznačajnijih kulturno-istorijskih i umetničkih muzeja na svetu sa preko tri miliona eksponata. Njegova ogromnazbirka izložena je u 6 zgrada na obali reke Neve, s tim što je glavna zgrada Zimski dvorac koji je nakada bio glavna rezidencija ruskih careva. Od šest gradjevina koje ga sačinjavaju njih četiri su otvorene za javnost, Zimski dvorac, Mali Ermitaž, Stari Ermitaž i Novi Ermitaž, dok su druge dve zatvorene:pozoriste Ermitaža i Pomoćni dom. Danas je jedan od najpoznatijih muzeja na svetu sa čuvenim zbirkama antičke, indijske, islamske i ostalih umetnosti.

Posebnu atrakciju čine remek dela od renesanse do početka 20 veka, zbirke brojnih grafika i crteža kao i zbirke medaljona i novca. Najznačajnija zbirka ovog muzeja je zbirkazapadno- evropskog slikarstva sa delima: Mikelandjela Buonarotija, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Vinseta van Goga, Anrija Matisa i drugih. Pored zbirki slikarstva muzej je poznat po svojoj arheološkoj zbirci, zbirci srednjovekovne evropske umetnosti, zbirci skulptura i primenjene umetnosti kao i i kolekcija ruske umetnosti svih epoha.

Zimski dvorac je najpoznatija građevina Sankt Peterburga, koja ne samo da fizički dominira Dvorskim trgom i južnim nasipom reke Neve, već igra i veliku političku, simboličnu i kulturnu ulogu u tri veka dugoj istoriji grada. Prva carska rezidencija u okviru Zimskogdvorca bila je drvena kuća izgrađena u holandskom stilu 1708. godine, za Petra Velikog i njegovu porodicu. Ona je 1711. godine zamenjena kamenom građevinom, čiji ostaci formiraju temelje Ermitaž pozorišta. Aleksandar II je bio poslednji od careva koji su koristili Zimski dvorac kao svoje glavno prebivalište. Delovi ove originalne palate danas su restaurirani i otvoreni za turiste. Noćenje.

7. dan  ST.PETERSBURG – BEOGRAD

Doručak. Sobe treba napustiti do 10 sati. Slobodan vreme za individualno razgledanje grada (preporučujemo obilazak Starog hotela – Grand hotel Evropakoji je osnovan 1875. godine i ima veliki istorijski značaj. Tu je večerao Raspućin, Dostojevski je pisao u sobi na ćošku, a Čajkovski je proveo medeni mesec.

Tokom Drugog svetskog rata i opsade grada hotel je postao bolnica. Danas je podjednako grandiozan kao onog dana kada je otvoren. Stari restoran-Palkin je jedan od najstarijih ruskih restorana i njegovo veliko otvaranje održano je 1874. godine. Imao je ukupno 25 sala za ručavanje, bilijar salu, mermernu fontanu i široko stepenište.

Trenutna inkarnacija, ponovo otvorena 2002. možda nije tako prostrana, ali masivni kristalni lusteri, teške svilene draperije i zidovi ukrašeni duborezom evociraju dane kada su tu boravili car i carica. Transfer na aerodrom oko 18.30 sati. Let za Beograd (JU 675) u 21.35. Sletanje u Beograd u 23.20 sati.

 

TERMINI PUTOVANJA U PRIPREMI !!!

 

 

INFORMACIJE I NAPOMENE ZA PUTOVANJE MOSKA I SANKT PETERBURG AVION:

U CENU ARANZMANA JE URAČUNATO (svi neophodni troškovi po osobi): avio i aerodromske takse u Beogradu, Moskvi i St.Peterburgu (oko 55 € na dan objavljivanja programa i koje su podložne promenama, avionski prevoz na relaciji Beograd-Moskva i St.Peterburg-Beograd, prevoz vozom u spavaćim kolima u četvorokrevetnim kabinama na relaciji Moskva-St.Peterburg, smeštaj u hotelu kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem (noćenje są doručkom – samousluživanje), transferi po programu putovanja, razgledanja prema programu, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U CENU ARANZMANA NIJE URAČUNATO: gradske komunalne takse koje se plaćaju na recepciji hotela, medjunarodno putno zdravstveno osiguranje), ulaznice za kulturno istorijske spomenike, fakultativni izleti i posete.

USLOVI PLAĆANJA I NAČIN PLAĆANJA Cena putovanja iskazana je u evrima a plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu NBS na dan uplate. Gotovinsko placanje: Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cene a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cene putovanja. Čekovima gradjana:- 30 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju – 20 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje – 50 % od ukupne cene putovanja putnici mogu uplatiti u 6 jednakih mesečnih rata, deponovanjem ličnih čekova građana a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje sa datumima dospeća svakog narednog meseca

SMEŠTAJ MOSKVA – kategorije tri zvezdice poput hotela „COSMOS” ST.PETERBURG – kategorije tri zvezdice poput hotela „NEPTUN” agencija zadržava pravo zamene navedenog hotela sličnim hotelima, iste kategorije.

MOSKVA AVIONOM FAKULTATIVNI IZLETI:

St.Peterburg:Ermitaž 45 € (U cenu je uključeno: ulaznica, usluge vodiča i troskovi organizacije); Puškin (Carsko selo) i Petergof (Donji park) 95 €.(U cenu je uključeno: ulaznica za palatu u Carskom selu, ulaznica za donji park – ukoliko fontane ne rade u cenu je uracunata ulaznica za palatu u Petregofu , autobuski prevoz, usluge vodiča i troskovi organizacije). Moskva: Kremlj (2 Saborne crkve i Oružana palata) 65 € (U cenu je uključeno: prevoz autobusom, ulaznice, usluge vodiča i troskovi organizacije), Sergejev Posad 65 € (U cenu je uključeno: prevoz autobusom, ulaznica, usluge vodiča i troskovi organizacije), Panorama Borodinske bitke 35 € (U cenu je uključeno: metro karta, ulaznica, usluge vodiča i troskovi organizacije)*Prijavljivanje i placanje izleta obavezno je prilikom uplate aranžmana, na licu mesta nije moguće! Za realizaciju ovih izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika. (U slučaju manjeg broja putnika, izleti bi mogli da budu izvedeni uz korigovanje cene).

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE – Potrebno je najmanje 25 putnika za realizaciju ovog putovanja- Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama uz blagovremeni upit u poslovnici Putnik Travela. – Polisa zdravstvenog osiguranja je neophodna u zavisnosti od propisa zemlje krajnje destinacije. Agencija Putnik Travel preporučuje putnicima da pre polaska na ovo putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja  Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.

Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima, državljanima Srbije, da se informišu o uslovima ulaska u zemlje u kuju putuju (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…).

Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju zemlje u koju putuju. – U okviru panoramskog razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Organizatora nisu predviđene posete enterijera javnih gradjevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno.Treba uzeti u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na odredjenoj destinaciji neki od lokaliteta, tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade.

Klima: U Moskvi vlada vlažna kontinentalna klima sa toplim i vlažnim letima i jako dugim i oštrim zimama. Tokom letnjih meseci temperatura se kreće oko 23 stepena. Mogući su naleti toplog talasa kada temperatura može dostići i 30 stepeni. Prosečna temperatura tokom zime je oko -10 stepeni, ali može biti i “toplih” perioda kada je temperatura 0 stepeni.