Solun

SOLUN – IZLET, PUTOVANJE BEZ NOĆENJA

Želeći da se zahvali tesalijskoj konjici posle dobijene bitke, Filip Makedonski odlučio je da svoju tek rođenu ćerku nazove Tesaloniki (tesalijska pobeda). Princeza Tesaloniki se kasnije udala za Kasandera koji u njenu čast nazva grad na obali zaliva sa 20 termalnih izvora (Termaikos). Solun je danas najveća luka severnog Egeja i južna kapija Balkana.

Kao drugi po veličini grad u Grčkoj i kao jedan od najstarijih gradova Evrope, ovaj grad je cele godine spreman za turiste i za one koji vole odmor, dobar provod, ukusnu hranu i za sve one koji uživaju dok obilaze njegove znamenitosti.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, PETAK   BEOGRAD
Polazak iz Beograda u večernjim časovima (tačno mesto i vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje – organizator šalje SMS poruku svim putnicima sa svim detaljima polaska, ukoliko ne dobijete poruku dan pred putovanje, najkasnije do 14h, obavezno kontaktirajte agenciju). Noćna vožnja autoputem kroz Srbiju i Severnu Makedoniju ka Grčkoj sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

2. DAN, SUBOTA        SOLUN
Dolazak u Solun u jutarnjim časovima. Panoramsko razgledanje grada i upoznavanje nekih od glavnih znamenitosti: Nikis bulevar koji se nalazi uz Solunski zaliv i na čijem se pravcu nalaze Aristotelov Trg kao centralni gradski trg, zatim spomenik Aleksandru Makedonskom i Bela kula kao deo nekad moćnih zidina. Paralelno sa Nikis bulevarom razgledanje se nastavlja prastarom Via Egnatia duž koje su raspoređeni Galerijev slavoluk i Rimska agora, kao i ostaci orijentalnog bezistana i hamama koji svedoče o prebogatoj prošlosti… Sledi odlazak na Zejtinlik – srpsko vojničko groblje. Nakon toga planiran je opcioni odlazak u fabriku / prodavnicu kože i u tržni centar Kosmos. Slobodno vreme do polaska za Srbiju koji je planiran za večernje časove sa dve lokacije: Kosmos i Bela kula. Noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora.

3. DAN, NEDELJA        BEOGRAD
Dolazak u Beograd na mesto polaska u ranim jutarnjim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.

CENOVNIK U PRIPREMI …

CENA ARANŽMANA OBUHVATA
•prevoz autobusom turističke klase (od 16 – 87 mesta) prosečne udobnosti na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju
•panoramsko razgledanje Soluna u pratnji vodiča
•poseta tržnom centru Kosmos
•usluge turističkog vodiča / pratioca tokom putovanja
•troškove ogranizacije putovanja

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA
•putno zdravstveno osiguranje (do 17 god – 180 din, od 18 do 70 god – 260 din, od 71 do 83 god – 540 din) sa osiguranom sumom do 30000 evra
•individualne troškove – nepomenute usluge

Solun je drugi najveći grad u Grčkoj koji zauzima posebno mesto u srpskoj istoriji. U svetu je poznat po svojoj kulturi i tradiciji, turističkim atrakcijama i šoping centrima. Srbi povezuju Tesaloniki, kako ga Grci nazivaju, sa istorijom i junaštvom, jer je to mesto gde je izvojevana velika pobeda, značajna za naš narod i gde je u to ime izgrađen spomenik u Zejtinliku.

Danas je to omiljena destinacija mnogih. Solun je glavni gradski centar Severne Grčke i mesto je koje turisti retko propuštaju kada odlaze za leto na Halkidiki. Duga istorija, atrakcije, kulturno-istorijska veza sa našim narodom i sjajna prilika za šoping, jesu neki od razloga zašto je izlet Solun i Zejtinlik toliko popularan kada letujete na na nekom od prstiju Halkidikija.

Osvrnimo se na istoriju grada Soluna, kao i na trenutno stanje i šta prosto morate videti u Solunu.

Solun (Thessaloniki), osnovan je 315. godine p.n.e. od strane kralja Makedonije, Kassandrosa, sina generala Antipatrosa koji je ostao kao prefekta Makedonije, kada se Aleksandar Veliki odvažio na veliku ekspediciju u Aziji. Kassandros, nakon što osvaja bitku za vlast, oženio je polu-sestru Aleksandra Velikog, Tesaloniku i osnovao grad u njenu čast, ujedinjujući 26 malih naselja u okolini.

Aristotelov spomenik - istorija Soluna - Thessaloniki

Za manje od dva veka od osnivanja, Solun, kao i cela Makedonija, bio je okupiran od strane Rimljana. Bio je glavni grad rimske provincije Makedonije 148. godine p.n.e. Nešto kasnije makedonski Grci podržavali su rimske okupatore sa kojima se zajedno suočavaju su narodima koji su često dolazili do njegovih poznatih zidova i pokušavali da ga osvoje. Solun je proglašen za slobodan grad (Civitas Libera) 42. godine p.n.e. i započeo novo doba mira i prosperiteta.

Konstantin Veliki bira Solun za mesto uporišta tokom svog velikog sukoba sa Liciniusom. On gradi novu luku u gradu i priznaje hrišćanstvo kao zvaničnu religiju države. U tom periodu, Solun dobija važne vizantijske crkve, od kojih mnoge posetioci mogu videti dan danas tokom šetnje gradom. U vekovima koji slede, Solun pati od upada Gota, Persijanaca, Arapia i Turaka bez gubljenja svog karaktera. Grad je sačuvan od strane svojih velikih zidova od kojih nekoliko delova i dalje postoje, krunišući grad.

Veliki trgovački centar Egejskog mora

Nekoliko godina nakon 16. veka, grad se ponovo razvija i njegove zajednice od kojih je sastavljen žive u harmoniji. Solun je gusto naseljen grad, uzbudljiv i kosmopolitski centar svog vremena. Grčka srednja klasa, koja se postepeno formirala do 18. veka donela je Solunu slavu velikog trgovačkog centra.

Krajem 19. veka, Solun je povezan železnicom sa Skopljem i odatle sa Evropom. Isto tako, povezan je sa današnjim Alekandropolissom i Istanbulom. U isto vreme su uspostavljeni prvi tramvaji sa konjskom vučom, razvijena je i industrija. Solun stiče naličje kosmpolitskog, evropskog grada. Grci su sada ogromna većina stanovništva.

Grčka se nije uključila u Prvi svetski rat sve do poslednje godine ratovanja. Solun je postao utočište za vojne sile Antante koje su 1918. godine pokrenule veliku ofanzivu na solunskom frontu.

Nakon katastrofe u Maloj Aziji 1922., i razmene stanovništva sa Turskom, u Solun dolazi veliki broj izbeglica, od kojih su mnogi bili grčkog porekla, a kasnije su predstavljali značajan faktor u privrednom i društvenom razvoju grada.

Atrakcije u Solunu koje morate videti

Poznat je kao vitalni centar festivala i kulture, i ima jednu od najvećih inventivnih scena noćnog života u Grčkoj. Svaki zaljubljenik istorije, arheologije i svetske religije koji poseti Solun biće zapanjen spomenicima koje će otkriti tamo. Takođe postoje brojni šoping centri u kojima se može naći veoma dobra ponuda i jeftine a kvalitetne robe.

Bela Kula

Bela kula u Solunu - atrakcije Soluna

Ova kružna kula prekrečena belom bojom je simbol grada. Kao i istorija samog Soluna, poreklo tornja je prilično slikovito. Prvobitno je formirao ugao vizantijske i otomanske odbrane grada pre nego što je većina zidova srušeno u 19. veku.

U periodu turske vladavine, Bela kula je bila zatvor, i mesto za mučenje, poznat kao “kula krvi”. Kao pokušaj da se to ublaži, zgrada je simbolično okrečena i preimenovana kao Bela kula. Naziv je ostao, iako boja baš i nije. Danas je njegova unutrašnjost u funkciji opsežnog muzeja koji pokazuje svakodnevni život u različitim epohama u Solunu. Pored brojnih artefakata, na trećem spratu je replika doma iz vizantijskog doba sa tipičnim nameštajem iz tog doba.

Agios Dimitrios

Agios Dimitros najveća crkva u Solunu

Ova velika i impresivna crkva sagrađena je na mestu antičkog rimskog kupatila gde legende govore da je njegov imenjak, Sveti Dimitrije, bio zatvoren, pogubljen i bačen u bunar od strane rimskih vojnika. Ovde se nalazi poznati mural koji je jedan najlepših i najočuvanijih mozaika u Solunu, pokazuje Svetog Dimitrija sa decom i graditeljima crkve.

Ovo nije samo jedan od najvećih crkava u gradu, već se smatra jednom od najvažnijih istorijskih i verskih hramova u celom Solunu.

Galeriusov luk

Galeriusov luk u Solunu

Galeriusov luk (ili Kamara) je najprepoznatljivija rimska građevina u Solunu. Takođe je jedna od najpopularnijih atrakcija u Solunu zajedno sa Belom kulom. Luk je igrađen kao trijumfalni spomeniku cara Galerija, kako bi proslavio pobedonosnu kampanju protiv Persijanaca u 298 p.n.e i zauzimanja njihove prestonice.

U svojoj početnoj formi luk je imao četiri glavna i četiri sekundarna stuba. Danas su ostala samo dva od glavnih i jedan od pomoćnih stubova i dalje stoji. Posetioci i dalje mogu da vide prelepo izvajane scene borbe na preostalim stubovima.

Aristotelov trg

Aristotelov trg Solun noću i pogled na Egejsko more

Ovaj glavni gradski trg u Solunu, dizajnirao je 1918. godine francuski arhitekta Ernest Hebrard, iako je veći deo današnjeg trga, naročito Hotel Electra i bioskop, ponovo izrađeni pedesetih godina. To je bio prelaz od uskih, neplaniranih ulica koje su ostale nakon Otomanske imperije na modernu, plansku gradnju, pod vođstvom Hebrarda. Danas je trg dom za mnoge proslave i javne skupove. Na njemu se naravno nalazi i spomenik Aristotelu.

Nea Paralia

Nea Paralia u Solunu

Ovaj veliki pešački potez u istočnom delu grada predstavlja jedan od najboljih projekata u Grčkoj u poslednjih dvadeset godina. Šetališta se prostire na oko 3,5 km od Bele kule do Koncertne hale. Trg je postao jedno od najpopularnijih mesta za šetnju u celom Solunu. Šetalište takođe nudi opciju iznajmljivanja bicikla i brodova duž bokova, kao i veliki broj restorana i barova.

Zejtinlik – srpsko vojničko groblje

Pored turističkih atrakcija i pazarenja u nekom od šoping centara, poseta Solunu ne može biti kompletna bez odlaska na Zejtinlik, srpskog vojničkog groblja u čijem su sklopu smešteni grobovi vojnika Antante koji su poginuli u bitkama za proboj solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Naziv Zejtinlik potiče od turske reči za ulje (zejtin), budući da je na tom mestu nekada postojala turska pijaca, a naziv se zadržao među lokalnim stanovništvom.

Zejtinlik spomenik i groblje srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata

Pored samog groblja u ovkiru kompleksa nalazi se mauzolej u okviru kojeg je smeštena kapela i svojevrsni muzej. Fascinantna činjenica je što se sav materijal potreban za izgradnju preneo iz Srbije, a Grčka je ustupila zemljište i oslobodila materijal svih državnih nameta.

Skoro ceo vek porodica Mihailović čuvala je kompleks sa velikom posvećenošću. Otac, sin i unuk Đorđe koji sada ima 89 godina, a od pre par godina pridružio mu se pomoćnik, budući da nema sina koji bi ga nasledio.

Ovde ćete osetiti neverovatnu povezanost sa sopstvenom zemljom i istorijom, a stihovi ispisani na spomen ploči vas neće ostaviti ravnodušnim. Žrtva koju su naši preci podneli da bismo mi danas bili u prilici da idemo na party letovanje ne sme biti zaboravljena. Većina nas ne zna dovoljno o istoriji našeg naroda, a ovo je odlična prilika da makar na kratko osetimo nacionalni ponos i da više cenimo život.