IZRAEL I JORDAN

 PUTOVANJE U IZRAEL I JORDAN

Tel Aviv – Jerusalim – Mrtvo more – Nazaret – Akaba – Petra – Wadi Rum

03.11. – 12.11.2020. – 10 dana  avio

 

Putovanje u Izrael je putovanje u zemlju gde se prošlost i sadašnjost prepliću u jedno. Izrael je neverovatno dramatičan i raznovrstan. Površinski mala, ova  zemlja  je od neprocenjive važnosti za pripadnike tri velike svetske religije, jer se u Izraelu ukrštaju putevi jevrejskih, hrišćanskih i muslimanskih hodočasnika. S razlogom nosi ime ,,Sveta zemlja’’, jer duhovna tradicija čini njegovu suštinu. Izrael je jedna od najfascinantnijih, najintrigirajućih i najsloženijih zemalja na svetu. Geografski je mala, ali društveno, istorijski i geografski predstavlja jedinstvenu asocijaciju kontrastnih atributa medju narodima i kulturama u svetu. Tropska morska odmarališta, vizantijske crkve, socijalistički stil naselja, tradicija, pustinjski predeli, poljska kuhinja, kamile, sve se to može naći u Izraelu. Mediteranska zemlja sa izrazitim prigradskim ukusom, oduvek je bila atrakcija za putnike koji žele da upoznaju kolevku čovečanstva.

izrael

Jordan – hašemitska kraljevina, mesto ukrštanja najstarijih svetskih civilizacija, raskrsnica Bliskog Istoka, zemlja raskoši i stila, predstavlja mešavinu tradicionalnog Bliskog istoka i savremenog Zapada. Ovo putovanje vratiće vas u prošlost, više od 2000 godina, da otkrijete tajne misterioznog “ružičastog grada” Petre, zakoračite u magičnu pustinju Wadi Rum i uživate u miru koji vam samo ona može pružiti, a na kraju prepustite se čarima orijentalne kuhinje u uzbudljivoj Akabi.


Plan i program puta:

1.dan: Beograd – Tel Aviv
Sastanak grupe u dogovoreno vreme i transfer do obližnjeg aerodroma. Let za Tel Aviv. Dolazak u prestonicu Izraela i transfer do smeštaja. Nakon kraćeg odmora, krećemo u avanturu i upoznavanje jednog od najkosmopolitskijih gradova na svetu, poznatog po ludom noćnom provodu. Moderan i mlad, pun pozitivne energije, ovaj grad vam podjednako uzima i daje neverovatnu energiju. Božanstvene plaže, mekani pesak, topli istočni Mediteran, mistični Karmel market, barovi i hrana osvojiće vas istog momenta. Noćenje

2. dan: Tel Aviv – Jerusalim
Slobodan dan u Tel Avivu ili fakultativni obilazak jednog od najstarijih gradova na svetu i važnog centra za 3 najznačajnije religije – Jerusalima. Krećemo rano ujutru i obilazimo Yad Vashem memorijal holokausta, stari grad sa zidinama, via Dolorosa, Crkvu Hristovog groba, Brdo hrama, Zid Plača, muslimansku, hrišćansku i jevrejsku četvrt, videćemo i zidine jermenske četvrti, Davidovu grobnicu, mesto Tajne večere, Al Aksa džamiju i popiti kafu u nekadašnjoj ambasadi Austrije sa najlepšim pogledom na grad. Slobodno vreme do polaska za Tel Aviv. Predlažemo posetu muzeju Izraela u kojem ćete se upoznati sa fascinantnom istorijom ove čarobne zemlje. Povratak u Tel Aviv. Noćenje.

3. dan: Tel Aviv – Jafa
Slobodan dan u Tel Avivu ili fakultativni obilazak Jafe, starog dela grada koji se nalazi južno od modernog dela, mesta koje obitava na obalama Istočnog Mediterana duže od 4000 godina. Za razliku od Tel Aviva sa kojim se ujedinio 1950. godine, ovde još uvek dominira stanovništvo muslimanske veroispovesti, arapska kultura i neodoljivi mirisi začina sa Bliskog istoka. Videćemo Staru luku, crkvu sv.Petra, Andromedinu stenu, Stari svetionik… posetićemo i Neve Tzedek mesto samog početka doseljavanja jevrejskih porodica. Slobodno popodne za odlazak na plažu. Noćenje.

4. dan: Tel Aviv – Nazaret
Slobodan dan u Tel Avivu ili fakultativni obilazak Nazareta i Galilejskog jezera. Drevni grad u kojem je živeo Isus Hrist, mističan, opuštajući i danas pretežno muslimanski grad. Posetićemo crkvu Proglašenja, mestu gde je Arhangel Gabrijel objavio rodjenje Hrista, najveću katoličku crkvu na Bliskom istoku, kao i samu pravoslavnu crkvu sv.Gabrijela. Nastavak puta ka Galilejskom jezeru najvećem slatkovodnom jezeru u Izraelu, kojeg „hrani“ i sveta reka Jordan. Jezero se nalazi na obroncima Golanske visoravni, kamena spoticanja izmedju Sirije i Izraela. Videćemo pravoslavnu crkvu 12 apostola, Yardenit – sveto mesto gde se obavljaju krštenja u reci Jordan, Kapernaum i kuću Sv. Petra i uživati u predivnom zalasku sunca. Povratak u Tel Aviv u večernjim časovima. Noćenje.

tel-aviv

5. dan: Tel Aviv – Masada i Mrtvo more
Slobodan dan u Tel Avivu ili fakultativni izlet do tvrdjave Masada i Mrtvog mora. Put nas prvo vodi do letnje rezidencije kralja Iroda i mesta sa fantastičnim pogledom na Mrtvo more, čiji će prizor ostati ovekovečen u vašim mislima. Sveto mesto za Jevreje pod zaštitom UNESCO-a, i kompleks fascinantnih palata, mesto stradanja i hrabrosti koje oduzima dah. Zatim odlazimo u Ein Gedi nacionalni park gde priroda nije štedela na lepoti i obilju vode usred kamenite pustinje. Na kraju, koliko ste puta kao mali zamišljali kako opušteno čitate knjigu dok uživate u moru, a ne tonete? Zajedno ćemo iskusiti ovaj fenomen u najslanijem „moru“ na svetu u kojem salinitet iznosi neverovatnih 34 promila. A kada pomislimo da se dno nalazi na -420m možda se i zapitate šta sve kriju morske dubine. Povratak u Tel Aviv. Noćenje.

6. dan: Tel Aviv – Akaba
Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme do polaska za Jordan. Ukrcavanje u bus i vožnja do Akabe. Preko pustinje Negev i neverovatnih predela stižemo na jug, nadomak Eilata mondenskog Izraelskog letovališta gde prelazimo granicu i obavljamo granične formalnosti. Sa suprotne strane nas čeka Akaba, najjužniji grad Jordana okružen planinama i pustinjom. Nalazi se na obali zaliva Akaba koji se uliva u Crveno more. Akaba predstavlja idelanu mešavinu istorije, plaža i užurbanog gradskog života. Smeštamo se u sobe. U dogovoru sa vodičem prošetaćemo gradom i uživaćemo u ukusima lokalne kuhinje. Noćenje.

7. dan: Akaba – Petra
Slobodan dan ili fakultativni obilazak Petre. Petra je svetsko čudo i najvrednije bogatstvo Jordana, ružičasto – crveni grad star koliko naša moderna civilizacija. Prolazimo kroz džinovske crvene planine, obilazimo izgubljeni grad koji je isklesan u stenama i otkrivamo njegove skrivene tajne. Mesto jedinstvene kulture Nabatejaca, starih trgovaca i spretnih klesara, nešto što je i čuvene Rimljane ostavilo bez teksta. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

8. dan: Akaba – Wadi Rum
Slobodno vreme ili fakultativni odlazak do pustinje Wadi Rum. Wadi Rum je zaštićeno UNESCO područje na jugu Jordana, zbog svojih prirodnih retkosti i jedinstvenih planinsko – pustinjskih predela kojima ćemo se diviti tokom celog dana vozeći se džipovima. Videćemo formacije od peščara i granita, uske kanjone tipične za Wade, dine, kamile koje slobodno šetaju, beduinska sela i otmene pustinjske rizorte. U dogovoreno vreme povratak za Akabu. Slobodno vreme. Noćenje.

9. dan: Akaba
Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Transfer do aerodroma i let. Dolazak na obližnji aerodrom i transfer do Beograda.

10. dan: Beograd
Dolazak u Beograd. Kraj programa.

(Avio prevoz  sa taksama + smeštaj + transferi + vodič)

1199€ 1099€

Aranžman obuhvata:
-Povratni transfer od Beograda do obližnjeg aerodroma
-Avio prevoz na relaciji od obližnjeg aerodroma do Tel Aviva i od Akabe do obližnjeg aerodroma sa uključenim taksama i ručnim prtljagom 10kg
-Autobuski prevoz od Tel Aviva do Akabe
-Sve transfere po programu putovanja
-5 noćenja u Tel Avivu u hotelu 2* (1/2 sobe sa klimom)
-3 noćenja u Akabi u hotelu 3* (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta/predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu za Jordan, vizu za Izrael (putnicima koji poseduju srpski crveni biometrijski pasoš viza nije potrebna)
-Izlaznu taksu iz Jordana
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Fakultativne izlete i obilaske
-Individualne troškove
-Hranu
-Doplatu za prtljag od 20kg (80€)
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje

FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI – nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena.

Razgledanje Tel Aviva i Jaffe
Razgledanje traje 3-4h u zavisnosti od tempa grupe i interesovanja sa jednom usputnom pauzom (sportske patike ili druga udobna obuća, lagana garderoba, šešir, naočare, krema za sunce, voda). Obilazimo Staru luku, crkvu sv. Petra, Andromedinu stenu, Stari svetionik i još mnoge znamenitosti.

Jerusalim 
Centar tri velike religije, misteriozan i magičan! Obilazimo Yad Vashem memorijal holokausta, stari grad sa zidinama, via Doloresa, Crkvu Hristovog groba, Brdo hrama, Al Aksa džamiju, čuveni Zid Plača, jermensku, muslimansku, hrišćansku i jevrejsku četvrt. Obavezno duge pantalone ili duge suknje, lagana garderoba, majce strogo kratak ili dug rukav ili marama preko ako je na bretele.

Masada sunrize, Ein ghedi, Mrtvo more – jug – prirodne lepote i veličanstvena palata judejskog cara Heroda
Put nas prvo vodi do letnje rezidencije kralja Iroda i mesta koje oduzima dah. Sa fantastičnim pogledom na Mrtvo more, vaše će fotografije ostati ovekovečene u vašim mislima. Koliko ste puta kao mali zamišljali kako opušteno čitate knjigu dok uživate u moru, a ne tonete? Zajedno ćemo iskusiti ovaj fenomen u najslanijem „moru“ na svetu u kojem salinitet iznosi neverovatnih 34 promila. A kada pomislimo da se dno nalazi na -420m možda se i zapitate šta sve kriju morske dubine. Usput ćemo obići rezervat prirode Ein Gedi, retku oazu u pustinjskom okruženju koju krase vodopadi i zelena polja palmi.

Nazaret, Galilejsko jezero, sveta reka Jordan – Tragovima ranog hrišćanstva 
Nazaret, rodni grad Isusa Hrista, gde ćemo posetiti uže gradsko jezgro, crkvu Prograšenja, crkvu sv. Gabrijela, a zatim poći put ka Galilejskom jezeru koje hrani sveta reka Jordan. Potrebna je lagana garderoba, pristojno odeveni za Nazaret, kupaći, zaštita od Sunca.

Petra
U ranim jutarnjim časovima krecemo na izlet u Petru, da bismo izbegli gužvu i vrućinu. Vozimo se oko 2.5h sa jednom kratkom pauzom odakle se pruža predivan pogled na dolinu Wadi Musa u kojoj se nalazi veličanstvena Petra. U istoimenom gradiću nalazi se i polazna tačka za otkrivanje veličanstvene i mistične nabatijanske civilizacije. Polazimo ispred vizitorskog centra i krećemo peške kroz splet usečenih puteva, koji su nastali usled jakih zemljotresa i omogućili stvaranje i radjanje moćne trgovačke kulture na ruti od antičkog Egipta ka civilizacijama na prostoru Mesopotamije. Nakon nekih 45 minuta dolazimo ispred najfascinantnije gradjevine po kojoj i prepoznajemo ovaj kompleks – Riznice. Usečena u crvenom peščaru, spektakularne lepote svakoga ko je ugleda ostavlja bez daha. Prilika za nezaboravne fotografije i kratko jahanje kamila uz obaveznu napojnicu. Postoji mogućnost da se popnemo i na veličanstveni vidikovac iznad same Riznice, na sopstvenu odgovornost uz pratnju lokalca. Put nas dalje vodi ka grobnicama velikih nabatejskih vladara i do rimskog dela grada koji je postao deo rimskog carstva u 1.veku nove ere. Obići ćemo veliki rimski hram i ostatke rimskih palata nakon čega ćemo imati slobodno vreme do ručka. Povratak u Akabu.

Wadi Rum
Polazak za Wadi Rum u popodnevnim satima. Vožnja kroz jordansku pustinju do nacionlnog parka. Uživamo u jednistvenim pejzažima, visokim peščanim planinama i stenama neobičnog oblika i boja. U ovoj dolinu su tokom Prvog svetskog rata vodile borbe beduina, arheologa predvodjeni Lovrencom od Arabije protiv Otomanskih Turaka. Po dolasku u Nacionalni parku, vožnju nastavljamo 4×4 džipovima proz pustinju, prolazimo pored beduinskih kampova, pijemo lokalne čajeve, uživamo u zalasku sunca u pustinjskoj dolini. Uveče povratak u Akabu.

Sve cene i podaci na sajtu su informativnog karaktera.
Za zvanične cene i informacije pozovite nas ili posetite na našoj adresi.
Turistička agencija Porto Travel je posrednik u prodaji turističkih aranžmana.

Kontaktirajte nas

Pratite nas

Adresa

blok Save Kovačevića 14, Vrbas 21460

Telefon

+ 381 21 700 223
+ 381 21 707 781

E-mail

office@PortoTravel.rs

Pratite nas
    Powered by WebPortal