KOPAONIK, PLANINA KOJOJ ZIMA ZAISTA PRIJA!

Vrhunski uređeni skijaški tereni skijaškog centra Kopaonik pružaju neizmerno uživanje svim kategorijama skijaša, od početnika do skijaša vrhunskih sposobnosti.

Skijaški centar Kopaonik poseduje oko 55 km staza uređenih za alpsko skijanje i 18 km staza za nordijsko skijanje. Za ljubitelje noćnog skijanja tu je i osvetljena noćna staza Malo Jezero.

Kopaonik zima 2015 / 2016 bogatija je za stazu za slobodnu vožnju, koja uređena na Gobelji. Očekuje se i završetak radova na žičari Gvozdac. Takođe, nova sezona je donela novine u našoj apartmanskoj ponudi i to Vilu Vesna i Vilu MujEn, obe u Vikend naselju Kopaonik.

Kopaonik zima 2015/ 2016 donela je i mnogo novina na skijalištu, pre svega tu su dodatni sistemi za osnežavanje, tako da je oko 70% ski staza pokriveno veštačkim snegom. Postojeći sistem je nadogradjen i pokriva staze: Karaman greben, Marine vode, Mali Karaman, Kneževske bare, vezne staze od Kneževskih bara do Duboke, Krčmar, Dolina sportova, dve nove staze na Krstu i Sunčana dolina. Sve ukupno to predstavlja novih 20 kilometara osneženih staza. Postoje tri staze po FIS standardu za slalom, veleslalom, superveleslalom i spust.

Na spomen Kopaonika sneg i skijanje su prve asocijacije, ali Kopaonik sa svojim prirodnim potencijalima i turističkom ponudom nije samo to. Kopaonik kao pitoma i pristupačna planina nudi dobrodošlicu svima, bez obzira na uzrast i sportsko rekreativne ili druge potrebe. On je i jedan od navećih kongresnih centara u Srbiji, trening centar klubova i reprezentacija (košarka, odbojka, rukomet, tenis …), odredište mnogih multikulturalnih školica i radionica, kao i škola jezika, slikanja, sporta, prirodno lečilište…

Sigurni dokaz da je Kopaonik jedno od mesta koje tokom cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje je da, pored zimske, sada imamo i veoma posećenu letnju sezonu. Jesen i proleće su rezervisani za dečiji smeh i graju naših malih putnika koji zajedno sa svojim učiteljima i vaspitačima na Kopaoniku izvode svoje rekreativne nastave.

Zimi je pažnja turista prvenstveno fokusirana na skijaške terene, koji se na Kopaoniku nalaze na nadmorskoj visini od 1650 – 2017 m, i svrstavaju se u terene prve kategorije.

Smeštaj na Kopaoniku podeljen je u tri lokacijske celine:

  • Brzeće
  • Ravni Kopaonik
  • Vikend naselje – Treska

A u svakoj od njih tip smeštaja na Hotele i Apartmane odnosno Apart-hotele.

Najatraktivnija lokacija svakako je Ravni Kopaonik, zbog blizine skijališta, a ujedno i najveći broj ležaja u hotelima i apartmanima se tu nalazi. Najpoznatiji su sigurno Hotel Grand, Hotel Angella, Apartmani Konaci, Aparthotel Nebeske stolice, JAT apartmani, Hotel Putnik, Hotel Club A, Apartmani Jaram Vile, Aparthotel Kraljevi Čardaci

Pored staza za alpsko i nordijsko skijanje, skijaški centar Kopaonik poseduje i uređen snow-board /Snowboarding/ park, na kome se organizuju takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera, kao i obezbeđen prostor „ski vrtića“ sa pokretnom trakom i “karuselom” koji olakšava prve skijaške korake.

Napominjemo da Kopaonik sada raspolaže infrastukturom od od 24 žičare i ski lifta. FIS standarde zadovoljavaju tri staze, pa se na Kopaoniku održavaju takmičenja koja se boduju za balkanski i Evropski kup. Kapacitet žičara je preko 32.000 skijaša na sat. Ovaj sistem čini jedna šestosedna žičara, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, 4 isklopive četvorosedne žičare velike brzine (ukupan kapacitet 10.000 skijaša na sat), tri fiksne četvorosedne žičare sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša (ukupan kapacitet oko 6.200 skijaša na sat), tri dvosednih žičara ukupnog kapaciteta 3.600 skijaša na sat, dva vučna ski lifta  “sidro” kapaciteta 2.400 skijaša na sat i osam ski liftova „tanjir“ kapaciteta 6.500 skijaša na sati, kao i tri vezna ski lifta.

Završetkom izgradnje sistema za proizvodnju veštačkog snega i instalacijom cevovoda dužine 5.400 metara na Gobelji, 97 odsto ski centra Kopaonik pokriveno je sistemom za veštačko osnežavanje. Zahvaljujući ovom sistemu trajanje skijaške sezone ne zavisi više od snežnih padavina, a posetioci skijališta i ljubitelji zimskih sportova su u prilici da uživaju na snegu i do pet meseci tokom godine. Sistemom za veštačko osnežavanje pokrivene su staze: Karaman A i B, Pančićev vrh, Duboka 1 i 2, Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Krčmar, Kneževske bare, Mali Karaman, Marine vode, Karaman, Gobelja i pripadajući ski putevi.

Žičara četvorosed „Pančićev vrh“ tokom čitave zimske sezone ali i u toku leta, osim skijaša i snoubordera, prevozi i posetioce centra koji se ne bave zimskim sportovima, već panoramski razgledaju centar i bave se brojnim drugim aktivnostima koje ski centar Kopaonik omogućava.

Od jula 2012 godine žičara je opremljena i nosačima bicikala, a sve u sklopu izgradnje prvog BIKE centra u Srbiji.

Pored skijanja posetioci Kopaonika zimi uživaju i u klizanju, sankanju, paraglajdingu kao u vožnji motornim sankama i “kwad”-ovima.

Kopaonik je omiljeni zimski centar među mlađom populacijom zbog dobre zabave i bogatog noćnog života. Svako ko je u potrazi za sjajnim provodom i dobrom zabavom, koji bi upotpunio aktivan odmor na snegu, na pravom je mestu. Kopaonik je poznat po odličnoj aprè-ski zabavi koja se do ranih jutarnjih časova nastavlja u nekom od velikog broja kafića, barova, diskoteka, klubova i restorana turističkog centra.

Bez obzira na godišnje doba, budite sigurni da ćete na na Kopaoniku naći mnogo sadržaja da provedete svoj idealan godišnji odmor.