Beč autobusom – 2 / 3 noćenja 2017.

Svojim arhitektonskim i kulturnim nasleđem, svojim šarmom i raskoši može stati rame uz rame sa Parizom i Rimom.

Beč nosi i epitet muzičke prestonice sveta u kojoj su živeli i stvarali kompozitori – Mocart i Betoven, kao i epitet jednog od najznačajnijih kulturnih centara starog kontinenta. Katedrala Sv. Stefana u kojoj se i venčao čuveni kompozitor Mocart, veličanstveni spomenici na Ringu, vrtovi palate Belvedere, dvorac Schönbrunn, Mariahilfer ili Kärtner Strasse su samo deo znamenitosti koje ovaj grad može da ponudi.

Beč ima poseban položaj među devet austrijskih saveznih pokrajina, jer je ekonomsko, političko, umetničko i intelektualno središte Austrije, ali i savezna pokrajina s najmanjom površinom i najvećim brojem stanovnika. Ovo je veličanstven grad, s divnim arithektonskim i kulturnim nasleđem, sa svojim šarmom i raskoši, blizak Parizu i Rimu. Bilo da ste u Beču prvi put ili se vraćate po ko zna koji put, ovaj grad će Vas opet očarati i ponovno ćete uživati u fascinantnoj privlačnosti ovoga grada. Prava je šteta ne posetiti ga, pa makar i za vikend i upoznati veličanstvene spomenike na Ringu, vrtove palate Belvedere, posjetiti dvorac Šenbrun, zabavni park Prater, prošeteti po Mariahilfer ili Kärtner Strasse, popiti kafu u ulici Graben, videti što je napravio Hundertwasser….

Opšte informacije koje će Vam koristiti prilikom posete Beču

Beč je glavni grad Republike Austrije, koji se nalazi na severozapadu zemlje i u kome danas živi 1,6 miliona stanovnika. Ujedno, Beč je i jedna od devet austrijskih pokrajna, kao i sedište Organizacije UN (zajedno sa Njujorkom i Ženevom) i mnogih drugih međunarodnih organizacija.

Beč je evropska kulturna prestonica i moderna metropola koja odiše bogatom istorijom, grad koji godišnje poseti 4,5 miliona turista.

Hint: Beč je u keltsko-rimskom periodu nosio naziv Vindobona prema keltskom nazivu Vedunia (šumski potok). Sa rečju vino (Wein) naziv grada Beča (Wien) nema ništa zajednčko. Po drugom tumačenju naziv Vindobona otprilike znači „belo tlo“ ili i „belo imanje“ po čemu bi Beč bio veoma sličan našem Beogradu.

Republika Austrija
Površina: 83.870,95 km2
Broj stanovnika: 8,1 miliona stanovnika (91% Austrijanaca i 9% stranaca)
Službeni jezik: nemački (98%)

Prva ljudske naseobine na prostoru današnjeg Beča izgrađene su još u mlađem kamenom dobu (5000 godina p.n.e.). Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, Beč je bio kapija koja je povezivala Zapad sa Istokom. Rimljani su zaslužni za prvu plansku izgradnju Beča. Krajem 12. veka počinje proširivanje grada, podižu se prvi bedemi, grade manastiri i razvija trgovina, najviše sa Venecijom. Najznačajniji izvozni proizvod bilo je vino. Vladavina Habsburgovaca počela je 1276. i trajala je više od 600 godina tokom kojih je stvorena jedna od najvećih svetskih imperija. 1529. godine oko 11.000 vojnika i kmetova odbranilo je Beč od 150.000 Turaka pod vođstvom Sulejmana II. Barokni Beč iz 18. veka postao je evropska metropola, odmah iza Londona i Pariza. Kraj Habsburškog carstva došao je 1918. godine kada je Austrija proglašena republikom. Nacisti su 1934. godine ubili saveznog kancelaraDollfuß-a, a 1938. nemačke trupe su umarširale u Beč nako čega je održan referendum na kome je 99,5% glasača u Beču glasalo za pripajanje Nemačkoj. Po okončanju II Svetskog rata, učinjeni su najveći napori na obnovi Beča, a 1955. godine Austrija je ponovo stekla nezavisnost, postala je članica UN-a i neutralna zemlja u blokovskoj podeli Evrope.

Hint: Beč je krajem 19. veka imao više od 1,6 miliona stanovnika. Današnjih Bečlija ima 1,625 miliona od čega je 850.000 žena i 775.000 muškaraca.

Posetioce Beča očekuje mnoštvo sadržaja iz oblasti arhitekture, kulture, muzike, istorije, ali i zabave, odmora i noćnog života.

Istorijski centar Beča je proglašen za deo UNESCO svetske kulturne baštine. U okviru njega nalazi se gotska katedrala Svetog Stefana, Kraljevska palata (Hofburg) i bulevar Ringstrasse koji sa svojim velelepnim zdanjima okružuje centar grada.

Hint: Preporučujemo da savladate 343 stepenika koji vode do vrha Južnog tornja katedrale Sv. Stefana, kako biste uživali u najlepšem pogledu koji se pruža na čitav centar grada.

Hofburg – Sve do 1918. godine Hofburg je bio sedište monarha iz dinastije Habsburga koji su iz njega vladali ogromnom imperijom. Kraljevska palata ili Zimska palata od 1946. godine predstavlja sedište Predsednika Republike Austrije. Zdanje, čiji najstariji delovi potiču iz 13. veka, danas je poznato i po tome što sadrži šest muzeja od kojih je Albertina najpoznatiji, Riznicu, Kapelu kao jedini preostali deo srednjovekovne palate, Špansku dvorsku školu jahanja, Nacionalnu biblioteku, Trezor u kome se čuva kruna Rimskog imperatora i kongresni centar.

Ringstrasse – Ring Bulevar (Kružni Bulevar) okružuje najuži centar Beča, takozvani 1. distrikt ili Innere Stadt. Bulevar je nastao 1857. godine na mestu srednjovekovnih zidina koje su okruživale i štitile grad. Njegovom izgradnjom car Franjo Josif I pokušao je da otvori centar Beča prema predgrađima i prestonicu učini evropskom metropolom. Unutar prstena Ringstrasse-a nalaze se najznačajnije državne ustanove poput: Parlamenta Austrije, palate Hofburg, Gradske skupštine (Rathaus), čuvene Bečke opere, Burgtheater (Dvorsko pozorište), KraljeMuzeja likovnih umetnosti, planetarijuma Urania i Bečkog državnog univerziteta.

Muzejska četvrt – Muzejska četvrt (Museumsquartier) predstavlja jedan od najvećih muzejskih kompleksa na svetu. Međutim pored Leopoldovog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, predlažemo da obiđete i najpoznatiji centar za ples na svetu Tanzquartier, Arhitektonski centar Beča, čuveni muzički centar Musiktank. U Muzejskoj četvrti se neprestano održavaju međunarodni umetnički festivali zbog čega se u ovom delu grada mogu čuti svi svetski jezici.

Prater – Prater, najveći i najpopularniji bečki park, nalazi se u blizini centra i predstavlja idealno mesto za odmor, zabavu i relaksaciju. U sklopu Pratera nalaze se fudbalski stadion, hipodrom, otvoreni bazeni, kao i luna park sa roler kosterom i prepoznatljivim ringišpil-točkom (Riesenrad) kao jednom od atrakcija Beča. Točak je napravljen 1897. godine i još uvek je u funkciji na radost mnogih turista koji sa visine od 60 metara sa njega mogu videti čitav Beč. Tu je i Liliputanski vozić – Liliputbahn kojom ćete moći da obiđete čitav kompleks parka okruženog šumom.

Šenbrun – Palata Šenbrun (Schönbrunn), sa okolnim zdanjima predstavlja jedan od najznačajnih kulturno-istorijskih spomenika i deo UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine. Podignut kao letnja rezidencija Habzburških vladara, dvorac je svojom raskoši trebao da zaseni francuski Versaj. Rezidencija ima ukupno 1441 prostoriju, od kojih su najimpresivnije odaje Marije Terezije, Dvorana ogledala u kojima je nastupao šestogodišnji Mocart, sale za prijem, galerije i balske dvorane.

Oko dvorca nalazi se jedan od najlepših parkova na svetu sa brojnim zdanjima, fontanama, statuama, čuvenom Glorijetom, botaničkom baštom i najstarijim baroknim zoološkim vrtom.

Palata i parkovi Šenbruna ugoste 6.7 miliona posetioca godišnje, što ih čini najposećenijom turističkom lokacijom u Austiji.

HINT – Akvarijum – Interesantan po tome što se nalazi u bunkeru iz II Svetskog rata, Akvarijum je dom za 3.500 vodenih organizama. Među njima, videćete: ajkule, pirane, kornjače, reptile, tropske ribice, rakove, korale ali i neke vrste suvozemnih životinja poput majmuna i papagaja.

Belvedere – Palata Belvedere je predstavlja letnju rezidenciju princa Eugena Savojskog, upamćenog po herojskoj odbrani Beča od višestruko brojnijih Turaka. Zgrade Gornjeg i Donjeg Belvederea danas čine dom Austrijske galerije u kojoj se nalaze remek dela austrijskih i francuskih slikara. Barokne građevine okružuje poznati park u kome se nalazi i prva alpska bašta sa više od 4.000 različitih biljnih vrsta. Svakog proleća park zasija punim sjajom na radost mnogobrojnih posetilaca sa kamerama i fotoaparatima kao obaveznim rekvizitima.

Toranj Dunav – Veličanstveni pogled na Beč i okolinu pruža se sa 252 metra visokog tornja, koga Bečlije pored originalnog naziva Donauturm zovu još i Betonska igla. Na visini od 155 nalazi se kafe-restoran koji se postepeno rotira, tako da uz obrok možete da osmotrite čitavu panoramu Beča. Toranj se nalazi u blizini Dunavskog ostrva, najpopularnijeg sportsko-rekreativnog kompleksa – nalik beogradskoj Adi Ciganliji, i podignut je 1964. godine povodom sajma hortikulture.