Letovališta u Istri

MEDULIN – Nekada selo poljoprivrednika i ribara, danas spada među najbolje predstavnike istarskog turizma i jedno je od dvadesetak najpoznatijih imena na Jadranu. Medulin, mesto u kome svaki posetilac moze naći pravu oazu mira i tišine, ali isto tako i provesti vrlo dinamičan i sadržajima bogat odmor. 

ROVINJ – U prošlosti ribarsko naselje i ribarska luka, Rovinj je i danas zadržao snažan duh ribarstva, gde na obali, u samom centru Rovinja i danas vidimo mnogobrojne ribarske brodove i brodice. Slikoviti istarski grad, predstavlja oazu u kojoj se sjedinila lepota prirode s izuzetnim klimatskim uslovima, što boravak u Rovinju, u bilo koje doba godine, čini ugodnim za sve one željne odmora. 

UMAG prvi grad na ulasku u Istru sa severa osvaja svojim šarmom, raznolikošću i bogatstvom ponude. Umag je gradić koji kroz 45 km obale i zanimljivo zaleđe sadrži sve posebnosti čitave regije i možda je najbolji uvod u jedan drugačiji doživljaj Mediterana. Grad Umag ima izuzetno zanimljivu istoriju: otkrili su ga rimski plemići i odlučili prisvojiti kao svoju letnu rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena preslikava se i danas u venecijanskim kućama starog gradskog jezgrda – sačuvani su delovi zidina i kula, ali i renesansne i barokne zgrade i crkve… 

PULA – Na jugu istarskog poluostrva na kraju pulskog zaliva dominira grad starina, parkova i letnjih festivala. Pulu, najveći Istarski grad i luku, prometno privredno i administrativno središte, privlačno mesto odmora za mnogobrojne turiste, sunce godišnje obasjava 2350 sati. Tradicija grada zabeležena je u svakom kamenu, o čemu govori veliki broj kulturno istorijskih spomenika iz gotovo svih razdoblja njene prošlosti, od kojih su mnogi sastavni deo gradskog tkiva.

RABAC je najvažnije turističko središte na istočnoj obali Istre. Naslonjen na Kvarnerski zaliv, u podnožju Velebitskih padina brda koja štite mesto i održavaju ugodnu mediteranski klimu, Rabac s pravom slovi kao ‘biser s Kvarnera’. Prekrasna okolina, lepa šljunkovita plaža, ugodna klima i pogled na Kvarnerski zaliv. izletnike i putopisce ovde su privlačili još sredinom 19. veka kada je Rabac bio tek malo ribarsko selo. Uz bogatu ugostiteljsku, sportsku i zabavnu ponudu Rabac nudi i brojne izletničke mogućnosti posebno kada je reč o unutrašnjosti Istre gde možete pronaći i brojna seljačka domaćinstva. Uz planinarenje i pešačenje postoji mogućnost bavljenja i drugim sportovima poput sportskog penjanja, jahanja i vožnje biciklom. 

NOVIGRAD je malo mesto na severozapadu Istre, nastalo još u rimsko doba. Stari deo grada, opasan zidinama kao i njegov noviji deo smešteni su na malom poluostrvu, na severnoj strani ulaza u prostrani zaliv luke Mirne na ušču reke Mirne, jedne od tri istarske reke. Danas je Novigrad prepoznatljivo mesto u Istri s izuzetno kvalitetnom turističkom i gastronomskom ponudom, a za smeštaj odaberite između hotela Laguna i hotela Maestral.