Letovanje u Egiptu 2021.

Hurgada – najbolji odnos cene i kvalteta za Vaš savršen odmor u Egiptu 2021.

 

NEKA VAŠE PUTOVANJE POČNE SLANJEM UPITA I POZIVOM NA NAŠE BROJEVE TELEFONA 021.700.223 , 021.707.708  IZBOR HOTELA I TERMINI SU VEOMA RAZNOVRSNI… PROVERITE NAS, POZNAJEMO DO DETALJA SVE HOTELE U HURGADI, A NAŠA PREPORUKA JE GARANCIJA VAŠEG DOBROG ODMORA…

 

POGLEDAJTE NAŠU CELOKUPNU PONUDU HURGADA HOTELI >>

 

Egipat je zemlja veselih i srdačnih ljudi,bogate istorije, lepih pejzaža, neopisivog plavetnila mora i pregršt mogućnosti za dobru avanturu. Za vreme boravka u Huragi, ne propustite priliku da obogatite Vaše letovanje u Egiptu, odlaskom na neki od brojnih izleta koji će Vam biti ponuđeni na samoj destinaciji. Izleti u Egiptu su sadržajni i namenjeni svim putnicima, bilo da se radi o porodicama sa malom decom, ljubiteljima istorije ili pravim avanturistima koji vole adrenalisku zabavu!

Hurgada je glavno turističko odredište Egipta i preplavljeno je turistima tokom cele godine. Svi novoizgrađeni hoteli nalaze se van starog jezgra Hurgade. Danas regija Hurgade podrazumeva i hotelske komplekse u El Guni i zalivima Makadi i Soma. Hurgada se nalazi na oko 5 sati vožnje (530 km) južno od Kaira. Najveća atrakcija je besprekorno čisto i toplo more. Od Nila je deli oko 150 km kamenite pustinje čiji vrhovi prelaze 1700 m. Širom gradanalazi se veliki broj restorana, radnji, barova, malih pabova i internet kafea. Podvodni svet je izuzetno bogat tako da je Hurgada popularna i kod ronilaca. Pored lepih plaža, interesantan je i mali arhipelag nenaseljenih koralnih ostrva sa prekrasnim podvodnim svetom.

POGLEDAJTE VIDEO, UPOZNAJTE EGIPAT!

Naseljena početkom 20. veka, od malog ribarskog mesta, prerasla je u turističku destinaciju tek zadnjih desetak godina. Danas je to grad/područje sa 40.000 stanovnika i proteže se na 40 km uz more.

Podeljena je natri dela: El Dahar – stari deo grada, Sakala – novi deo i El Kora – najmoderniji deo grada. U El Daharu se nalazi najveća pijaca, pošta, autobuskastanica, muzej, akvarijum i džamija.

El Guna, biser egipatske obale, nalazi se samo 25 km severno od Hurgade, i predstavlja pravi mali raj: uređena šetališta, marine, mnogo restorana, peščane plaže i  nepregledno vodeno prostranstvo koje su turisti odavno prozvali „morem sa sedam boja”… Voda na bezbroj mesta zalazi u kopno, formirajući niz laguna i morskih kanala, koji su prosečeni kroz ovaj gradić. Crveno more, na kome je smeštena El Guna, pravi je mamac za turiste koji se profesionalno i amaterski bave ronjenjem.

Posebna je po tome što su svi hoteli, apartmanska naselja, kao i mnoštvo privatnih vila, sagrađeni na prirodnoj laguni, što još pojačava osećaj egzotike. Gradić ima nekoliko velikih peščanih plaža, čija je ukupna dužina oko10 km, kao i nekoliko golf terena. U El Guni se nalazi i nekoliko kompleksa luksuznih hotelskih lanaca, specifične tradicionalne arapske arhitekture, ali i lepo uređen šoping centar. Ovde zaista ima za svakog ponešto: od sporta, uživanja na suncu, šetnje uskim ulicama, dozvuka domaće ili internacionalne muzike u kafićima.

Prepustite se toplim sučanim zracima, prelepom moru, neprocenjivoj lepoti prirode, ljubaznosti domaćina i poželećete da Vaš odmor traje večno.

Službeni naziv: Al-Gumhuriyya al-Misriyya al-‘Arabiyya (Arapska Republika Egipat)
Ustavno uređenje: predsednička republika
Površina: 1 002 000 km2
Broj stanovnika: 67 559 000
Gustina naseljenosti: 67 st./km2
Glavni i najveći grad: Al-Qahirah (Kairo) (9 586 000 st.)
Narodni sastav: Egipćani 99%
Verski sastav: sunitski muslimani 85%, hrišćani (12%; najviše kopti, protestanti, rimokatolici, pravoslavci)
Službeni jezik: arapski
Pismenost: muškarci 67%, žene 44%
Stepen urbanizacije (udeo gradskog stanovništva): 43%
BDP po st.: 1390 $
Novčana jedinica: 1 egipatska funta; 1 EGP=100 piastera

Jezik: U Egiptu se govori dijalektom arapskog jezika, ali se engleski svuda koristi kao službeni jezik. Poslednjih godina nije retko čuti da egipatski trgovci izgovore i po koju reč srpskog jezika.

Klima: Letnji meseci mogu biti veoma topli, ali suv vazduh i vetric koji stalno duva, donose osveženje. Crveno more je izuzetno toplo, predivne tirkizne boje i lepih pešcanih plaža. Temperatura mora ne pada ispod 20 stepeni. Sunce je izuzetno jako u letnjim mesecima pa su neophodne kreme visokog zaštitnog faktora.

Lokalno vreme: Uglavnom plus jedan sat u odnosu na vreme u našoj zemlj, sem u periodu oko prelaska na zimsko i letnje racunanje vremena (casovnici se ne pomeraju u isti dan kao u našoj zemlji).

Novac: Lokalna valuta je egipatska funta LE. Novac se može menjati u mnogobrojnim menjacnicama, bankama ili na recepciji hotela. Kurs pomalo varira, pa je savet da pre polaska proverite trenutnu vrednost egipatske funte.

Egipatska kuhinja je jako ukusna i raznovrsna. Ishrana u vecini hotela je prilagodena ukusu zapadnih turista, ali zbog upotrebe lokalnih zacina, osetljivi treba oprezno da konzumiraju hranu kako bi izbegli stomacne tegobe. Naš savet je da se prepustite carima egipatske kuhinje uz oprez da ne preterate u kolicini. Zbog visokih temperatura i suve klime, potrebno je piti što više tecnosti, narocito vode. Koristi se iskljucivo flaširana voda.

U vecim gradovima i letovalištima se koristi taksi ili mini busevi (za cenu prevoza je moguce cenkanje). U Kairu je moguce koristiti i metro. Struja: 220 V

Egipćani su uglavnom ljubazni, nasmejani i gostoljubivi. Možete naići i na navalentne prodavce, kojih ćete se rešiti sa par ljubaznih reči. Savet je da poštujete lokalne običaje, a naročito pravila oblačenja i ponašanja u verskim i kulturno istorijskim objektima.

Egipat kao jedna od najstarijih civilizacija je nastao u dolini reke Nil oko 3.100 godine pre hrista i ima bogato kulturno naslede koje se bazira na 5.000 godina, modernom društvu, znanoj istoriji, koja je imala veliki uticaj na kasniji razvoj kulture u Evropi, na Bliskom istoku i u mnogim africkim državama.

Nakon faraonskog perioda, Egipat je pao pod uticaj helenizma, hrišcanstva i islamske kulture.

U kulturi modernog Egipta se oseca snažan uticaj drevnih civilizacija u interakciji sa novim elementima, uklucujuci i uticaj moderne, zapadne kulture.

Glavni grad Egipta je Kairo, najveći grad u Africi, sedište nauke, kulture i ekonomije. Iz oblasti književnosti Egipat je podario velika imena poput Naguib Mahfouza, prvi arapski pisac koji je osvojio Nobelovu nagradu, zatim Muhammad Husayn Haykal. Takođe su poznati i ženski pisci Nawal El Saadawi i Alifa Rifaat, kao veliki borici za prava žena.

Muzika je sastavni deo života Egipcana, tradicionalno se sviraju razliciti žicani i duvacki instrumenti, karakteristicni su ney i oud. U izvodenu tradicionalne muzike zastupljeni su i perkusionisti i snažni vokali.

Veliki broj festivala i verskih proslava se održava tokom godine. Uglavnom su vezani za odredene hrišcanske ili islamske svece, ali ih cesto slave svi stanovnici bez obzira na versku pripadnost. Medu najpoznatijim je drevni praznik proleca, Sham en Nisim, koji se proslavlja vec hiljadama godina, uglavnom izmedu egipatkih meseci Pareoude (April) i Pashos (Maj), nakon Uskrsa.

Letovanje u Hurgadi je odmor koji se dugo pamti. Hurgada je biser Egipatske obale, nalazi se na Crvenom moru koje turisti sa puno razloga zovu “More sa sedam boja”. Ima oko 150 hiljada stanovnika, ali u ovom turističkom mestu živi i oko 10 hiljada stranaca koji se većinom bave turizmom. Prostire se na oko 50 km obale. Novosagrađeni hoteli koji svojom lepotom oduzimaju dah, kombinovani su sa lokalnim načinom života, i daju pravu sliku Egipta. Crveno more na kome se nalazi grad jeste pravi mamac za turiste koji se profesionalno i amaterski bave ronjenjem. Idealna pozicija grada vam nudi mogućnost raznovrsnih izleta.