Malta

Ovo je pretežno brdovito ostrvo. Klima je sredozemna sa vrlo blagom zimom. Zbog specifičnog geografskog položaja, malteška kultura je spoj mnogih kultura koje su tokom vekova bile u dodiru s Malteškim ostrvima. To su uglavnom okolne mediteranske ili kulture zemalja koje su vladale Maltom pre sticanja nezavisnosti.

Malteška ostrva su veliki muzej na otvorenom, jer se 7000 godina njihove istorije na koju su trag ostavile Feničani, Romani, Arapi, Malteški vitezovi i Britanci, mogu videti i danas. Tokom vekova , obale ostrva pretvorila su se u utvrđenja vitezova i Britanske mornarice, ili su na njima nikli mali ribarski gradići i luke koji i danas žive u skladu sa prelepom prirodom ovog mediteranskog bisera. 

Bez obzira sta očekujete od svog odmora, mogućnosti ovog ostrva su neograničene. Za ljubitelje umetnosti tu su brojni muzeji i galerije, za sportiste organizuju se brojni sportovi na vodi. Uživaćete u gastronomiji ovog mediteranskog ostrva, prirodnim lepotama kao što su pećine, nezaboravnom šopingu ili jednostavno šetajući uveče promenadom u Slimi i Buđibi.  KLIMA 

Malta ima mediteransku klimu sa toplim i suvim letima i blagim a kišovitim zimama, mada može biti vetrovita u proleće. Snežne padavine su, naravno izuzetno retka pojava. 

Najviša prosečna godišnja temperatura na Malti je 21˚C, a najniža 15˚C. Najviše prosečne temperature su naravno tokom letnjih meseci i to od 22 ˚C u maju, 27 ˚C u junu, do 32 ˚C u julu i avgustu. Inače prosečne mesečne temperature nikada nisu niže od 9 ˚C. Sa relativno visokim temperaturama tokom cele godine, Malta je jedno od nekolicene mesta u Evropi koje je zeleno tokom cele godine. Na Malti sunce sija godišnje skoro 3000 sati. Leti dnevno čak i do 12 sati. 

Prosečna godišnja temperatura mora je 20˚C, od minimalnih 16 ˚C u januaru do maksimalnih 26 °C u avgustu. 

Zbog takve klime kakvu ima na Malti se letuje od aprila pa sve do novembra.

 

MESTA KOJA TREBA POSETITI 

 • Valeta – glavni grad Malte, nazvan po francuskom plemiću, uglednom članu Odreda Sv. Jovana i vođi odbrane od osmanske opsade
 • Marsaxlok – ribarsko selo na jugu ostrva
 • Mdina – antički glavni grad
 • Rabat – ovde se nalazi katakomba Svetog Pavla i rimska kuća
 • St. Julian’s – savršeno mesto za noćni provod, koji je i najživopisniji turistički centar na Malti
 • Sliema – shopping centar
 • Hagar Qim i Mnajdra – antički hramovi
 • Melieha – gde se nalaze najlepše peščane plaže na ostrvu
 • Blue Grotto – splet od sedam pećina na jugu ostva, od kojih su neke potopljene pa je moguće posetiti ih na čamcima

 

FESTIVALI

 • Valeta karneval – se održava u februaru ili martu
 • Mediteranski folk muzički festival – traje tri dana i održava se u junu
 • Jazz festival – održava se u julu
 • Festival umetnosti – traje skoro ceo juli mesec, kada se održavaju razne predstave, koncerti i igre
 • Bele noći – tokom septembra i oktobra, kada su tokom čitave noći otvorene državne palate, istorijske zgrade i muzeji

JEZIK 

Zvanični jezici na Malti su malteški i engleski, a veći deo stanovništva govori italijanski i francuski, pa je ovo jedna od zemalja sa najvećim znanjem stranih jezika u Evropskoj uniji. 

VALUTA

Zvanična valuta je Evro.

KUHINJA

Zbog uticaja mnogobrojnih kultura, danas ne postoji tipična maltežanska kuhinja, ali zato je upravo mešanje kultura dovelo do stvaranja velikog izbora internacionalnih jela. U restoranima se služi riba, morski plodovi, ali i hamburgeri, čips, arapska, francuska, italijanska, kineska i indijska hrana. Hrskavi domaći hleb „hobz biz-zejt“ je izuzetno ukusan, a treba probati i dezert od badema „helwa-tat-tork“.

Najpopularnije piće je kinnie, bezalkoholno od gorkih pomorandži i raznog bilja.

ISTORIJA

Iako je mala, Malta ima  bogatu istoriju, sa dokazima da je bila naseljena još u neolitu. Zemlja se ponosi jednim od najstarijih hramova u svetu, izgrađenim u ovom periodu. Izuzetan strateški položaj i odlične luke u samom srcu Mediterana su privlačile Feničane, Grke, Rimljane, Arape, Normane, krstaše, Francuze i konačno Britance, čija je Malta bila kolonija do 1964. godine.

Arhipelag malteških ostrva je bio naseljen još u praistorijsko doba. Grnčarija koja je pronađena ovde datira iz 5200. godine pre nove ere. Oko 3500. godine pre nove ere su građeni i hramovi, čiji ostaci i danas postoje. Nakon ove civilizacije, malteška ostrva nisu bila naseljena, da bi naseljenici ponovo počeli da dolaze za vreme bronzanog doba. Grci na ova ostrva dolaze oko 700. godine pne i naseljavaju najviše prostor oko današnje Valete, a vek kasnije i Feničani, koji su ih najpre koristili kao trgovačku stanicu. Nakon pada feničanskog carstva 400. godine pne, Maltom vladaju Kartaginjani. U ovo vreme malteško stanovništvo počinje gajiti masline. Tokom prvog punskog rata, Maltežani su se pobunili protiv Kartaginjana i tada su svoja ostrva predali na upravu rimskom konzulu. Naravno, Malta je ostala lojalna Rimu i za vreme drugog punskog rata, što je Rim nagradio tako što je oslobodio Maltu od plaćanja poreza i vladavine rimskih zakona. Tada je malta bila pod upravom Sicilije. Kada je rimsko carstvo podeljeno na Istočno i Zapadno, Malta potpada pod Grčku, odnosno vizantijsku vlast od 395. do 870. godine. Iako je Vizantija Maltom vladala skoro pet vekova, malo toga se zna o životu ostrva. Malta je bila uvučena u vizantijsko – arapske ratove, kada su je Arapi toliko uništili, da je ostala skoro nenaseljena, sve do 1048. – 1049. godine, kada su je naselili Arapi sa Sicilije koji su govorili sicilijsko – arapskim jezikom. Ovaj jezik se kasnije razvio u malteški. Već od 1091. godine, Maltu u svom pohodu na Siciliju osvajaju Normani, mada oni ostavljaju Arape da vladaju njome, kao njihovi vazali. Malta se tada nalazila u sastavu sicilijanskog kraljevstva i od tada se uspostavlja hrišćanska vera. Od 1266. godine, pa narednih 72 godine, Malta je postala deo nemačkog Svetog rimskog carstva. U tom periodu, pod Frederikom II, svi muslimani su ili proterani ili su se preobratili. Nakon Normana, od 1530. godine, kontrolu nad Maltom preuzimaju vitezovi reda Svetog Jovana, tzv. Malteški vitezovi, koje su Osmanlije proteralesa Rodosa. Godine 1565. Sulejman Veličanstveni je opsedao Maltu nekoliko meseci sa 180 brodova i pešadijom koja je brojala 30 000 ljudi. Ipak, Odred malteških viteza od 8 000 ljudi je uspeo da je odbrani. Nakon ove opsade je osnovan grad Valeta, nazvan tako u čast jednog od viteza. Nakon 200 godina, Malta bez ikakvog otpora potpada pod vođstvo Napoleona, ali ne za dugo, jer je nakon svega dve godine, kada je Francuzi predaju britanskoj kraljevskoj mornarici. Kolonijalne vlasti se konačno oslobodila 1964. godine.  

 

Sve cene i podaci na sajtu su informativnog karaktera.
Za zvanične cene i informacije pozovite nas ili posetite na našoj adresi.
Turistička agencija Porto Travel je posrednik u prodaji turističkih aranžmana.

Kontaktirajte nas

Pratite nas

Adresa

blok Save Kovačevića 14, Vrbas 21460

Telefon

+ 381 21 700 223
+ 381 21 707 781

E-mail

office@PortoTravel.rs

Pratite nas
  Powered by WebPortal