Kapadokija Avionom

PUTOVANJE U KAPADOKIJU AVIONOM

KAPADOKIJA AVIONOM  – 5 DANA

ISTANBUL– NEVŠEHIR – DERINKUJU– IHLARA

 

Putovanje u Kapadokiju 2022., je avantura koja se dugo pamti i često prepričava, jer ove uspomene su useku duboko u pamćenje i bude divne utiske sa putovanja. Priča o magiji Kapadokije potpuna je samo ako se u obzir uzmu sva tri aspekta koji je definišu: prirodni, istorijski i religijski. Vulkanske erupcije i erozija su desetinama miliona godina, stvarali jedinstvene pejzaže.

Naziv Kapadokija na persijskom jeziku znači „zemlja lepih konja“, a zbog svoje uloge koju je odigrala tokom ranog hrišćanstva, drugo ime joj je i „Kolevka hrišćanstva“. Ipak, ono po čemu je Kapadokija najpoznatija jesu neobične kamene skulpture, u narodu poznate kao „vilinski dimnjaci“, koje su nastale taloženjem belog vulkanskog pepela, poznatog kao tuf. Vajane vekovima kišom, vetrom i suncem ove monumentalne figure, danas su jedno od najvećih čuda prirode i jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u Turskoj.

Tradiconalne kapadokijske kuće i golubarnici uklesani su u stene i predstavljaju jedinstvena arhitektonska ostvarenja karakteristična za ovu regiju.

KAPADOKIJA AVIONOM 2022. – PROGRAM PUTOVANJA:

1.DAN: BEOGRAD – ISTANBUL – KAYSERI – GOREME

Okupljanje na aerodromu “Nikola Tesla”. Check in – poletanje za Istanbul u 16:15h (broj leta PC 374). Dolazak u Istanbul je planiran u 19:00h, po lokalnom vremenu, na aerodrom Sabiha Gokcen. Nastavak putovanja ka Kapadokiji, presedanje na let PC 2740, poletanje u 20:10h, sletanje u 21:30h. Transfer do hotela. Noćenje.

Za letove počevši od 01.11.2021. poletanje je u 12:05h (broj leta PC 372). Dolazak u Istanbul je planiran u 15:50h po lokalnom vremenu na aerodrom Sabiha Gokcen. Nastavak putovanja ka Kapadokiji, presedanje na let PC 2738, poletanje u 19:25h, sletanje u 20:50h. Transfer do hotela. Noćenje.

2.DAN: MISTIČNA KAPADOKIJA

Doručak. Nakon doručka odlazak na celodnevni fakultativni izlet MISTIČNA KAPADOKIJA «Severna tzv.crvena tura». Tokom ove prelepe ture imate priliku da se upoznate sa najlepšim i najpoznatijim predelima Kapadokije. Izlet počinjemo odmah nakon doručka, a naša prva stanica je veličanstveni vidikovac iznad grada Goreme, gde ćemo od lokalnog vodiča dobiti informacije o bogatoj istoriji Kapadokije i jedinstvenim kamenim formacijama, čiji se geografski oblik formirao pre 10 hiljada godina. Posle panoramskog pogleda obilazimo zamak Uchisar i najvišu tačku Kapadokije – muzej na otvorenom Goreme (pod zaštitom UNESCO-a) u kojem se nalaze neke od najboljih primeraka kuća i crkava u stenama.

Moguća poseta fabrici tradicionalne turske grnčarije ili tkaonice ćilima. Put nas dalje vodi ka napuštenom selu Cavusin i mestu Avanos, nakon čega pravimo pauzu za ručak i isprobavamo autentičnu tursku kuhinju. Na turi ćemo praviti fotografije u fascinantnoj dolini Pasabag, u Monkovoj dolini poznatoj po čuvenim vilinskim dimnjacima u obliku pečuraka, kao i u dolini Devrent poznatoj po stenama u obliku životinja. Povratak u hotel u poslepodnevnim časovima. Noćenje.

3.DAN: ČAROBNI LET BALONOM – TURSKO VEČE

Doručak. U ranim jutarnjim časovima nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na izlet Kapadokija iz vazduha «Čarobni let balonom» – Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo.

Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim časovima pre svitanja, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mesta gde nas čekaju baloni u koje se, nakon naduvavanja toplim zrakom, ukrcavamo i polećemo.

Baloni nemaju unapred planiranu putanju, već lete tamo gde ih vetar nosi. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao beli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“.

Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svetlosti i neba. Čudesni let završavamo sletanjem u neposrednoj blizini ukrcavanja, gde nas čekaju kombiji koji nas vraćaju nazad u grad. U večernjim časovima mogućunost fakultativnog odlaska na Tradicionalno TURSKO VEČE uz ples i muziku, te tradicionalnu hranu i piće. Uživajte u večernjem programu i opustite se uz čari tradicionalnog programa koji traje do kasnih večernjih sati. Noćenje.

4.DAN: DREVNA KAPADOKIJA

Doručak. Nakon doručka moguć fakultativni odlazak na izlet Drevna Kapadokija «Južna tzv.zelena tura». Na ovaj fakultativni izlet krećemo u prepodnevnim časovima obilaskom podzemnog grada Derinkuju, koji je jedan od najvećih na svetu. U njemu je živelo oko 50.000 stanovnika u 8 različitih nivoa i predstavlja najveći otkopani podzemni grad u Turskoj. Danas je u turističke svrhe otvoreno 4 nivoa, a šetajući kroz tunele otkrićemo fascinatnu mrežu vinarija, kuhinja i dnevnih boravaka koje datiraju još iz VII veka pre nove ere. Nakon toga odlazimo u dolinu Ihlara i prolazimo dugačkim kanjonom reke Melendiz, koja je nestvarna skupina isklesanih kamenih stena u kojima se nalazi stotinjak kućica, ispresecane brojnim rečicama.

Pauzu od šetnje napravićemo u selu Belisirma, gde imamo slobodno vreme za ručak. Izlet nastavljamo do manastira Selime, najvećeg kamenog manastira u Kapadokiji sa velikom pećinskom katedralom i bajkovitim pogledom na okolinu. Po povratku u Uçhisar zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu koji gleda na dolinu golubova, gde ćemo saznati zašto su golubovi oduvek zauzimali posebno mesto u srcu meštana Kapadokije. U kasnim poslepodnevnim časovima povratak u hotel. Noćenje.

5.DAN: KAPADOKIJA – BEOGRAD

Napuštanje hotela. Transfer na aerodrom. Prijava za let Pegasus Airlines-a za Istanbul, PC 2733 u 10:55h. Sletanje u Istanbul u 12:15h. Nastavak leta za Beograd na letu PC 373 u 14:45h, sa očekivanim sletanjem u Beograd u 15:35h po lokalnom vremenu. Kraj programa. Za povratke od 01.11.2021. Prijava za let Pegasus Airlines-a za Istanbul, PC 2731 u 08:10h. Sletanje u Istanbul u 09:40h. Nastavak leta za Beograd na letu PC 371 u 11:35h, sa očekivanim sletanjem u Beograd u 11:25h, po lokalnom vremenu.

KAPADOKIJA AVIONOM 2022. – TERMINI POLASKA I CENE

28. APRIL, 05. MAJ, 12. MAJ, 19. MAJ, 26. MAJ

 

CENA KAPADOKIJA AVIONOM IZNOSI OD 359EUR DO 399EUR I UKLJUČUJE:

4 noćenja sa doručkom u tradicionalnom boutique hotelu tipa Grand Cappadocia ili sličan…
Povratne avio karte na relaciji Beograd – Istanbul – Kayseri – Istanbul – Beograd.
Ručni prtljag do 8kg
Aerodromske takse
Transfer Aerodrom – hotel – Aerodrom.
Kompletnu organizaciju putovanja uz stručnog vodiča tokom putovanja, za vreme boravka, kao i u toku realizacije fakultativnih izleta.
Administrativne troškove (30€)

CENA KAPADOKIJA AVIONO 2022. NE UKLJUČUJE:

Putno zdravstveno osiguranje
Kofer 20kg – 25 €
Fakultativne izlete
Doplata za jednokrevetnu sobu – 80 €
Individualne troškove

FAKULTATIVNI IZLETI KAPADOKIJA 2022.:

Mistična Kapadokija «Severna tzv. crvena tura» – Cena 40 €
Kapadokija iz vazduha«Čarobni let balonom» – Cena 100 €
Tradicinalno Tursko veče – Cena 35 €
Drevna Kapadokija «Južna tzv. zelena tura» – Cena 40 €
QUAD BIKE tura – Cena 25 €

***Napomena – cene fakultativnih izleta su okvirne i podložne su promeni, takođe organizovani su od strane lokalnog tour operatera i plaćanja istih se vrše na destinaciji.

SMEŠTAJ
Hotel Aden hotel Cappadocia 3*
Hotel se nalazi u delu Nevšehira, poznatog kao Uchisar na oko 35 km od aerodroma Nevšehir. Hotel je pravljen po tradicionalnoj arhitekturi toga kraja, rađen u žutom kamenu.Hotel poseduje bar, restoran i predivnu panoramsku terasu sa koje se pruža veličanstven pogled. Sobe su dvokrevetne, standardno opremljene, i poseduju kupatilo, telefon i TV. Doručak I večera je se služe u hotelskom restoranu po principu samoposluživanja, izbor više jela.
Agencija zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela.

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE „KAPADOKIJA“
● Potrebno je najmanje 25 putnika za realizaciju ovog putovanja.
● Uz blagovremeni upit postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama uz doplatu.
● Za državljane R.Srbije viza nije potrebna za boravak u R.Turskoj do 90 dana u periodu od 6 meseci računajući od prvog dana prvog ulaska. Državljani R.Srbije koji ulaze u R.Tursku potrebno je da poseduju pasoš čiji je rok važenja najmanje 60 dana duži od dana isteka vize ili dozvole boravka, odnosno dozvoljenog boravka bez vize (bezvizni boravak za naše građane je 90 dana u periodu od 6 meseci), što znači da rok važenja putne isprave mora biti najmanje 150 dana, tj 6meseci od dana ulaska u R.Tursku.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne Banke Srbije, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja.
Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun agencije 2) Uplatom na rate bez kamate – akontacija 40%, a ostatak: a) čekovima do pet jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. ili 20. u mesecu)

MEĐUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U agenciji Porto Travel, moguće je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguranja, koja pokriva u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove. Cena polise je približno jedan evro po danu provedenom na putovanju.