Prag 3 noćenja

PRAG – 3 NOĆENJA AUTOBUSOM

PUTOVANJE U PRAG 2024.

PRAG – GRAD STOTINU TORNJEVA (iako ih ima 550). Najveći i glavni grad Češke Republike, sa oko 1,2 miliona stanovnika. Nalazi se na reci Vltavi, najvećoj reci u Češkoj, koja razdvaja Prag na 4 dela (Stari Grad, Novi grad, Hradčani, Mala Strana). Osnovan je u 9.-om veku dolaskom Slovena u Češku.

Prag predstavlja jedinstven kompleks kulturnih spomenika, s jedne strane Karlovog mosta na reci Vltavi, a sa druge strane Stari Grad, galerija svih umetničkih stilova. Od 1992. godine centar Praga je proglašen svetskom kulturnom baštinom i pod zaštitom je UNESCO-a! U našoj ponudi osim ovog programa za sve putnike koji imaju malo više vremena, pripremili smo i program PRAG 4 NOĆENJA.

Program putovanja Prag autobusom 3 noćenja:

1. Dan: BEOGRAD, NOVI SAD
Polazak iz Beograda u 20:00h sa perona BAS-ove autobuske stanice. Noćna vožnja kroz Mađarsku, Slovačku i Češku uz kraće pauze radi odmora.

2. Dan: PRAG
Dolazak u Prag u prepodnevnim satima. Panoramsko razgledanje grada sa lokalnim vodičem: Obilazak Hradčanskog trga na kome se nalaze prelepe palate Swarcenberg, Toskansku, Martinicki, nadbiskupsku, stub kuge. Poseta praškog dvorca (rezidencije češkog predsednika), katedrale sv.Vida. Šetnja pored zlatnog portala, kraljevske palate, bazilike sv. Đorđa, Lobkovič palate, crne kule. Panorama na Prag iz bašte na valeh. Prelepa valdštajnska palata sa ogromnim parkom iz 17.veka, Hergertova ciglana, najtesnija ulica u Pragu, mala venecija, certovka, kampa, Karlov most, Karlova ulica, Klementinum (Narodna biblioteka), Starogradski trg sa čuvenim astronomskim i astrološkom satom Orloj. Zatim Karlov univerzitet, staleško pozorište i vaclavski trg sa narodnim muzejem. Smeštaj u hotel. Slobodno popodne za individualne aktivnosti. Noćenje.

3. Dan: PRAG – KARLOVE VARI – PRAG
Doručak. Fakultativno: Odlazak na izlet u Karlove Vari – jednu od najlepših banja Evrope. Povratak u Prag. Slobodno vreme. Fakultativno: U večernjim časovima odlazak u pivnicu. Noćenje.

4. Dan: PRAG – DREZDEN – PRAG
Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakultativni odlazak u Drezden (Drezden je četvrta po veličini urbana regija u Nemačkoj, posle Berlina, Hamburga i Kelna. Zbog svog izuzetnog kulturnog značaja nazivan je i Firencom na Elbi. Grad ima mnogo baroknih zdanja: Opera Zemper, Palata Cvinger (u kojoj je 5 muzeja), Bogorodičina crkva, Dvorska crkva, Rezidencijalna palata (danas državni muzej u okviru koga je i Zeleni trezor), palata Tasenberg (danas hotel Kempinski), deo nekadašnjih gradskih zidina, Agustov most). Povratak u Prag u večernjim časovima. Noćenje.

5.Dan: PRAG Doručak. Fakultativno: Vožnja brodom po Vltavi. Polazak za Beograd u večernjim časovima. Noćna vožnja uz kraće pauze radi odmora.

6. Dan: NOVI SAD, BEOGRAD
Dolazak u Beograd u jutarnjim časovima.

Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu dinara.

POPUSTI I DOPLATE:
• deca do 10 godina u pratnji dve odrasle osobe imaju popust 15 €,
• treća odrasla osoba u 1/2+1 sobi ima popust 5%,
• putnici koji koriste sopstveni prevoz imaju popust 20 € (sobe na upit)
• doplata za 1/1 sobu 60 €

ARANŽMAN PRAG AUTOBUSOM OBUHVATA:
• prevoz turističkim autobusom na datoj relaciji (AC, TV, dvd),
• smeštaj u Pragu u hotelu sa 3* na bazi 3 noćenja sa doručkom (švedski sto),
• smeštaj u 1/2 i 1/2+1 sobama,
• razgledanja i obilaske prema programu,
• usluge lokalnog vodiča za razgledanje Praga,
• usluge pratioca grupe tokom putovanja,
• agencijske usluge.

ARANŽMAN NE OBUHVATA:
• individualne troškove,
• međunarodno zdravstveno osiguranje: Za osobe do 19 godina 721,00 dinar, od 19 do 70 godina 1.080,00 dinara i od 71 do 86 godina 2.162,00 dinara,
• fakultativne izlete.

CENE FAKULTATIVNIH IZLETA (deca 2-12 godina ostvaruju popust):
• Karlove Vari – 25 € odrasli / 15 € deca,
• Pivnica (večera i jedno pivo) – 20 € odrasli / 15 € deca,
• Poseta Drezdenu – 30 € odrasli / 20 € deca,
• Vožnja brodom po Vltavi – 10 € odrasli / 8 € deca
Minimum za realizaciju fakultativnih izleta je 25 putnika.

Smeštaj u nekom od navedenih hotela ili sličnom

Hotel Globus ★★★ – nalazi se u mirnom delu Praga, na 8km od centra. Do centra grada stize se za 15-ak minuta vožnje. Svaka soba poseduje TWC, SATTV, telefon. Više o hotelu na: http://www.hotel-globus.cz/en/

Hotel Uno ★★★, Hotel Astra ★★★, Hotel Energie ★★★, Hotel City Club ★★★

Minimum za realizaciju putovanja je 70 putnika.

PRAG 3 NOĆENJA 2024. NAPOMENA:
U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Agencija zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu. Uz ovaj program važe opšti uslovi organizatora putovanja turističke agencije licenca OTP 80/2020 kategorija A 40 od 31.01.2020.

MOGUĆI NAČINI PLAĆANJA:
1) 30% prilikom rezervacije, a ostatak 10 dana pre putovanja;
2) 30% prilikom rezervacije, a ostatak na rate čekovima građana do 20.04.2020.godine (za polaske u januaru); do 20.06.2020. godine (za polaske u februaru i martu); do 20.08.2020. (za polaske u aprilu i maju);

Prag je glavni privredni, ekonomski i kulturni centar Češke Republike. Istorijski centar grada je pod zaštitom UNESCO-a. U svojim delima Prag su opisali mnogi umetnici iz različitih epoha kao što su Bedžih Smetana, Antonjin Dvoržak i Franc Kafka, a njegovim ulicama su se šetali i Mocart, Ajnštajn i Nikola Tesla. Vreme je da se njegovim ulicama prošetate i Vi!

Svaka šetnja Pragom je i šetnja kroz istoriju, jer se ovde prepliću odlično očuvane građevine iz perioda gotike, romanike, renesanse i secesije, i stvaraju kontrast sa starim praškim dvorcem.

Praški stari grad jedan je od najbolje očuvanih starih gradskih centara u Evropi, i u njemu ćete pronaći mnoge uske srednjevekovne uličice, koje se otvaraju u prelepe šarmantne trgove. Mesta koja turisti ne propuštaju da posete su Karlov most preko reke Vltave, jevrejski deo grada sa mnogim starim sinagogama i crkvama, kao i Praški dvorac i četvrt Hradčani. Pored toga što je važan turistički i istorijski centar pod zaštitom UNESCO-a, Prag je i važna politička i ekonomska prestonica Evrope.

Po dolasku starih Slovena na područje današnje Češke, u 9. veku osnovan je grad Prag. Pretpostavlja se da naziv grada potiče od staroslovenske reči prah koja znači gaz, i verovatno se misli na prelaz preko reke Vltave.

Međutim, po legendi, grad je dobio ime tako što je princeza Libuše, koja je živela na brdu Višehrad, pala u trans i pokazavši na brdo Hradčani rekla da vidi grad čija će slava dosegnuti do zvezda. Rekla je svojim ljudima da će tamo pronaći čoveka koji delje prag za svoju kuću i da po tome daju naziv novom gradu. Bilo kako bilo, Prag jeste grad koji je dosegnuo do zvezda.

U rimsko doba bio je prestonica carstva, u vreme vladavine Karla IV izgrađen je Karlov most, katedrala svetog Vida, prva gotička katedrala u centralnoj Evropi, a Karlov univerzitet osnovan je 1348. godine. Tada je započeto i sa najvećim urbanističkim poduhvatom dotadašnje Evrope i tada je Prag počeo da dobija izgled koji ima danas. Od 1526. godine Prag je bio prestonica Habzburške monarhije, međutim, njegovi stanovnici su često dizali bune protiv Habzburga i time gubili politička prava, ali je grad i dalje bio prestonica kulture i umetnosti.

Prusija je zauzela Prag 1757. godine, imperator Jozef II spojio je četiri dela grada u jednu celinu – prestonicu Prag i tada je grad postao centar privrednog razvoja i došlo je do preporoda cele države. Nova država Čehoslovačka nastala je 1918. godine i Prag je proglašen za njenu prestonicu. Posle Drugog svetskog rata, na vlast dolazi Komunistička partija Čehoslovačke i grad počinje da zaostaje za ostalim evropskim metropolama. Značajan istorijski obrt donela je ,,plišana revolucija” iz 1989. godine koja je rezultirala raspadom Čehoslovačke 1993. čime je stvorena današnja Češka republika.

Praški dvorac

U praškoj četvrti Hradčani nalazi se ovaj dvorac čije originalne zidine datiraju još iz doba nastanka grada, oko 900. godine. Praški dvorac bio je rezidencija svim vladarima na tom prostoru i tokom njegove duge istorije promenio je mnoge vladare, kao i mnoge arhitektonske stilove. Unutar njega nalaze se i druge gradske znamenitosti, kao što je katedrala svetog Vida.

Praški dvorac

Karlov most

Jedan od najpoznatijih starih mostova u Evropi izgrađen je 1357. godine i nosi ime po Karlu IV, vladaru u čije doba je Prag cvetao. Na njemu se nalaze 32 statue ličnosti važnih za grad, među kojima je Jovan Nepomuk, češki svetac. Zanimljivo je da su graditelji mosta prvi kamen postavili 9. jula u 5:31 jer se verovalo da ovaj set brojeva (135797531) daje konstrukciji snagu i izdržljivost.

Karlov most prag

Stari gradski trg i astronomski sat

Stari gradski trg je savršeno mesto za početak istraživanja grada, jer se u njegovoj blizini nalazi Klementinum, skup istorijskih zgrada iz različitih stilskih perioda, i jevrejska četvrt Jozefov, puna starih sinagoga i crkava. Na samom trgu nalazi se fantastični astronomski sat iz 15. veka, na kom se svaki sat pojavljuju 12 apostola i druge figure.

Stari gradski trg i astronomski sat

Ovaj grad prepun je turističkih atrakcija, pa pored ovih nemojte zaboraviti da posetite i: katedralu svetog Vida, Bogorodičinu crkvu ispred Tina, Nacionalnu galeriju, Zoološki vrt i jevrejsku četvrt Jozefov.

Sve cene i podaci na sajtu su informativnog karaktera.
Za zvanične cene i informacije pozovite nas ili posetite na našoj adresi.
Turistička agencija Porto Travel je posrednik u prodaji turističkih aranžmana.

Kontaktirajte nas

Pratite nas

Adresa

blok Save Kovačevića 14, Vrbas 21460

Telefon

+ 381 21 700 223
+ 381 21 707 781

E-mail

office@PortoTravel.rs

Pratite nas
    Powered by WebPortal