Grac

Grac i Maribor – putovanje autobusom, 1 noćenje

 

1. DAN, PETAK BEOGRAD / NOVI SAD
Polazak iz Beograda oko 22h sa glavne autobuske stanice BAS, centar Beograda, ulaz iz Karađorđeve ulice preko puta hotela Mr. President (tačno vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje – organizator šalje obaveštenje svim putnicima sa svim detaljima polaska, ukoliko ne dobijete obaveštenje dan pred putovanje, najkasnije do 14h, obavezno kontaktirajte agenciju). Noćna vožnja autoputem kroz Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju ka Austriji sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

2. DAN, SUBOTA TRŽNI CENTAR SHOPPING CITY SEIERSBERG – GRAC – ZOTTER FABRIKA ČOKOLADE (fakultativno)
Dolazak u tržni centar Shopping City Seiersberg, koji se nalazi u blizini Graca, sa preko 250 prodavnica, poznatih robnih marki (izdvajamo brend PRIMARK). Putovanje nastavljamo do Graca. Smeštaj u hotel posle 15h. Fakultativan polazak ka gradu Riegesburgu gde se nalazi poznata fabrika čokolade Zotter i gde je predviđen specijalno osmišljen obilazak fabrike i degustacija preko 100 raznih vrsta čokolade, u trajanju od sat vremena. Nakon obilaska slobodno vreme za obilazak Eko farme koja se nalazi u sklopu fabrike. Povratak u Grac. Slobodno vreme. Noćenje.

3. DAN, NEDELJA GRAC – MARIBOR
Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Zajednički obilazak Graca uz pratnju vodiča. Nastavak putovanja prema Mariboru. Po dolasku u Maribor, upoznavanje sa centrom grada i razgledanje u pratnji vodiča. Slobodno vreme do popodnevnih časova kada je predviđen polazak za Beograd. Putovanje kroz Sloveniju, Hrvatsku sa usputnim zadržavanjima radi odmora.

4. DAN, PONEDELJAK BEOGRAD
Dolazak u Beograd na mesto polaska u ranim jutarnjim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.
DEVIZNI DEO IZ TABELE SE PLAĆA U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE SRBIJE NA DAN UPLATE

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:
•prevoz autobusom turističke klase (od 16 – 87 mesta) prosečne udobnosti na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju
•smeštaj u hotelu 3* (po lokalnoj kategorizaciji) u 1/2 i 1/2+1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija – isključivo na upit) sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom (švedski sto – samoposluživanje)
•razgledanje Graca i Maribora u pratnji vodiča
•poseta tržnom centru SEIERSBERG
•usluge turističkog vodiča / pratioca tokom putovanja
•troškove ogranizacije putovanja

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:
•putno zdravstveno osiguranje (do 17 god – 315 din, od 18 do 70 god – 630 din, od 71 do 83 god – 1260 din) sa osiguranom sumom do 30000 evra
•individualne troškove – nepomenute usluge
•fakultativne izlete

doplata za 1/1 sobu 35 evra (isključivo na upit)
doplata za dodatno sedište u autobusu 30 evra (isključivo na upit)
dete do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe (na pomoćnom ležaju) ostvaruje popust 10 evra na cenu aranžmana
dete do 6 godina (u zajedničkom ležaju) ostvaruje popust 40% na cenu aranžmana
ne postoji mogućnost umanjenja za sopstveni prevoz

transfer iz ZRENJANINA – doplata 20 evra / minimum 4 putnika
transfer iz NOVOG SADA – doplata 10 evra / minimum 4 putnika
transfer iz VRŠCA – doplata 2500 dinara / minimum 8 putnika

Grac je drugi grad po veličini i broju stanovnika u Austriji i glavni grad savezne pokrajine Štajerske. Smešten je u predalpskom prostoru, na severnoj ivici Gradečkog polja, a kroz grad teče reka Mura. Istorijsko središte Graza je upisano na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Evropi 1999. godine kao primer skladnog suživota tipičnih građevina iz različitih istorijskih razdoblja i umetničkih stilova. Grac je takođe poznat po velesajmu koji se održava svakog proleća i u jesen.

Pabovi, koji sve više liče na one u Irskoj i Engleskoj, skoncentrisani su oko istorijskog jezgra grada, koji je savršeno očuvan. Drugi deo grada gde takođe dominira zabava, smešten je u okolini univerziteta Karl-Franzens, zapadno od centra.

Studentski život danas daje ritam Gracu, a jedan od ovdašnjih studenata bio je i Nikola Tesla od 1875. do 1877. Grac je i rodno mesto Arnolda Švarcenegera.

Uprkos tome što su ga Saveznici žestoko bombardovali tokom Drugog svetskog rata, kvartovi iz 19. veka istočno od starog grada, ostali su maltene netaknuti, i šetnja ulicama centra može lako da ispuni dva do tri turistička dana.

ATRAKCIJE
Grazer Schlossberg (Gracer Šlosberg) je zamak na vrhu brda u centru, i glavna je turistička atrakcija grada, a park oko zamka je proglašen javnom površinom još 1839. U okviru zamka je i sat-kula Uhrtrum, simbol Graca koji se može naći na većini razglednica. U parku oko zamka ima nekoliko vrlo prijatnih kafea, a onaj pored kule Uhrtrum ima najbolji pogled na stari grad. Do Scholssberga se može doći uspinjačom (Schloßbergbahn) i liftom (Schloßberglift), ili starim krivudavim stazicama.

Hauptplatz je trg trapezoidnog oblika, nastao je u 17. veku i od tada predstavlja centar gradskog života. Od Hauptplatza polaze sve glavne šoping ulice, kao i tramvajske linije. Trg je načičkan i kioscima (Würstelstände) gde lokalci često svrate da s nogu pojedu frankfurtsku kobasicu sa senfom ili renom, i parče sočnog crnog hleba. U poslednje vreme s dolaskom imigracije sve je više i istočnjačkih specijaliteta poput falafela i donera (giros). Na ovom trgu nalazi se i impresivna zgrada gradske većnice Rathaus.

Kunsthaus je muzej savremene umetnosti, smešten u spektakularnoj modernoj građevini koja podseća na gigantski plavičasti mehur, kao simbol harmonične koegzistencije starog i novog Graca. Zgrada Kunsthausa je u direktnom kontrastu prema starim tradicionalnim kućama i krovovima pokrivenim crepovima koje ga okružuju. Sagrađen je 2003, u godini kada je Grac bio kulturna prestonica Evrope, a u njemu su izložena dela moderne umetnosti nastala tokom prethodne četiri decenije.

Ostrvo na reci Mur je trebalo da bude privremena građevina samo tokom 2003. kada je Grac bio prestonica kulture, ali je ostao kao trajna turistička atrakcija. Hipermoderna, 50 metara duga čelična konstrukcija je u stvari pokriveno plutajuće ostrvo na reci Mur (Mura), a sa obalom je povezana mostovima i privezana lancima. Unutar ostrva nalaze se kafe, restoran, amfiteatar, kao i igralište za decu.

Landeszeughaus je muzej oružja sa jednom od najboljih kolekcija na svetu, raspoređenom na pet spratova. Grac je bio značajno vojno uporište prilikom pokušaja Turaka da prodru u zapadnu Evropu, i uvek je imao mnogo više vojske i oružja nego Beč. Impresivan arsenal pušaka, oklopa i hladnog oružja datira u glavnom iz 16. i 17. veka. Muzej je smešten u originalnom skladištu oružja, zgradi iz 17. veka.

Pijaca Kaiser-Josef-Platz je glavna gradska pijaca gde se može naći najkvalitetnija hrana u gradu. Pijaca ima ogroman izbor, a otvara se već u šest ujutro. Veliki sektor pijace određen je za prodaju organski gajenih proizvoda, a specijalitet pokrajine Štajerske čiji je Grac glavni grad je ulje od bundevinog semena.

Gemaltes Haus, u prevodu Oslikana kuća, je zgrada u centralnoj ulici Herrengasse na čijoj fasadi je slikar Johann Mayer oslikao freske s motivima grčke i rimske mitologije.