Početna » Blog » Uvedena boravišna taxa u Grčkoj

Uvedena boravišna taxa u Grčkoj

Stiže nam još jedna novost iz sveta turizma. Novi hoteli, destinacije, propisi, novosti oko uređenja pojedih plaža, informacije o putevima, razne lepe i manje lepe vesti. Svakako, ništa od toga ne bi trebalo da utiče da i dalje putujemo. Jer to je ono što mnoge od nas pokreće! Početak sledeće sezone, 2018.godine, doneće nam jednu novinu koja se odnosi na boravak turista u Grčkoj. Grci su odlučili da uvedu obaveznu boravišnu taksu za sve turiste.

Dakle, sada je i zvanično, od 01.01.2018 uvedena je boravišna taksa u Grčkoj!

Kako je prodaja aranžmana za predstojeće leto već počela treba imati na umu i ovu novinu. Iako još nije objavljeno precizno uputstvo u vezi sa ovim nametom imamo prelimenarne iznose po kategorizaciji smeštajnih kapaciteta, i to:

Hotelski smeštaj:
– Hoteli 1* i 2* 0.50eur dnevno po smeštajnoj jedinici
– Hoteli 3* 1.50eur dnevno po smeštajnoj jedinici
– Hoteli 4* 3.00eur dnevno po smeštajnoj jedinici
– Hoteli 5* 4.00eur dnevno po smeštajnoj jedinici

Apartmanski smeštaj:
– Studiji/apartmani 2* 0.25 dnevno po smeštajnoj jedinici
– Studiji/apartmani 3* 0.50 dnevno po smeštajnoj jedinici
– Studiji/apartmani 4* 1.00 dnevno po smeštajnoj jedinici

Taksa bi se trebala naplaćivati po dolasku u smeštajne kapacitete a istu bi trebao da naplaćuje recepcioner ili vlasnik objekta. Kako će sve ovo funkcionisati u praksi ostaje nam da vidimo ovo leto,  kada ova odluka stupa na snagu.

Kako piše portal Insider.gr, hotelska industrija Grčke smatra ovaj namet apsurdnim, jer je turizam jedan od retkih sektora grčke ekonomije koji je izdržao krizu. Grčka već ima najveće poreske stope za turističke usluge u poređenju sa ostalim konkurentskim mediteranskim zemljama.

Prema nedavnom istraživanju Instituta za turistička preduzeća SETE, na 100 evra koje jedan hotel od 4 zvezdice u Grčkoj dobije od gosta, 33,4 evra odlazi na poreze i doprinose za socijalno osiguranje. Na Kipru je ta cifra mnogo manja i iznosi 16.1 evro. Zbog svega ovoga hoteli su prisiljeni da posluju sa znatno nižim maržama kako bi poboljšali svoju konkurentnost.

Ipak, sigurni smo da uvođenje boravišne taxe, koja se plaća i u mnogim ostalim turističkim zemljama, neće uticati na Vašu odluku da i ovo leto upravo Grčka, bude destinacija gde ćete provesti svoj godišnji odmor!

Pa, vidimo se u Grčkoj!

Sve cene i podaci na sajtu su informativnog karaktera.
Za zvanične cene i informacije pozovite nas ili posetite na našoj adresi.
Turistička agencija Porto Travel je posrednik u prodaji turističkih aranžmana.

Kontaktirajte nas

Pratite nas

Adresa

blok Save Kovačevića 14, Vrbas 21460

Telefon

+ 381 21 700 223
+ 381 21 707 781

E-mail

office@PortoTravel.rs

Pratite nas




    Powered by WebPortal